Gisteren berichtten we dat 56% van de nieuwe coins binnen 4 maanden het leven laat. Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt met ICO’s? 

In mijn eerdere artikel heb ik aangehaald hoe ICO’s werken en hoe je mee kunt doen met zo’n ICO, maar het is natuurlijk enorm belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet alvorens je besluit om te gaan investeren.

Er zijn diverse “key indicators” waar je goed op moet letten. Ik zal hiervan enkele toelichten en omschrijven waarom deze zo belangrijk zijn.

Whitepaper
In het whitepaper staat beschreven wat een bedrijf of groep mensen achter een ICO willen gaan doen. Zo zul je hier onder andere in terug vinden wat het idee inhoudt, hoe ze dit idee willen gaan realiseren en wat ze daarvoor denken nodig te hebben. Als je wilt investeren in ICO’s is het van belang dat je goed begrijpt wat ze precies willen gaan doen, waarom ze dit willen doen en hoe ze denken dit te gaan doen. Mocht je na het lezen van het whitepaper nog steeds vraagtekens hebben dan kan dit een teken zijn dat het een frauduleuze ICO betreft, of wellicht is het van belang dat je dan nog meer onderzoek dient te doen.

Roadmap
De roadmap toont aan wat het team achter de ICO precies gedaan heeft, waar ze nu mee bezig zijn en waar ze in de toekomst aan zullen gaan werken. Dit kan een goede indicatie geven voor een mogelijke prijsstijging of prijsdaling. Als ze bijvoorbeeld al enige tijd geen updates meer gedaan hebben en er staat niets op de planning voor wat betreft releases, dan zal dit kunnen betekenen dat de prijs zal dalen omdat er geen interesse is in het product. Een investeerder dient vooraf goed te weten waarom hij of zij instapt en wat het tijdsframe is waarop geïnvesteerd wordt; met de roadmap kan hier een goede afweging voor gemaakt worden.

Team
Als derde key indicator is het van belang dat je weet wie er in het team zitten en waarom zij in het team zitten. De teamleden zullen het immers voor elkaar moeten krijgen dat het bedrijf zal gaan groeien en zullen competent moeten zijn. Als een ICO bijvoorbeeld promoot dat ze een nieuw betalingssysteem willen gaan maken op basis van Blockchain maar er is geen enkele teammember die ervaring heeft met Blockchain én betalingssystemen, dan is de kans op slagen relatief klein. Het is dus van belang om te weten wie de teammembers zijn, wat hun achtergrond is, of ze wel echt bestaan en of ze in staat zijn om een bedrijf uit te bouwen met de competenties die zich binnen het team bevinden.

Token economics
Als vierde en tevens laatste key indicator is het van belang om te kijken naar de “token economics”. Dit houdt in dat je kunt vertalen wat de prijs per coin is en hoe dit zich verhoudt tot de totale market capitalisatie (= alle coins * de prijs van 1 coin). Vervolgens kun je op basis van deze gegevens kijken waar deze coin staat in de top 1000 en hoe deze zich verhoudt tot andere munten. Stel dat je de nieuwe Ethereum gevonden hebt, maar dat deze nog maar op plek 1000 staat van alle coins, dan kan het zijn dat de prijs enorm ondergewaardeerd is en dat deze sterk zal groeien. Daarnaast kun je dit ook gebruiken om de coin te vergelijken met andere soortgelijken; waarom staat coin x hoger dan coin y?

Kortom: er zijn diverse key indicators waar je op moet letten. Wanneer je een goed begrip hebt van de coin, het team, de roadmap en de token economics, verhoog je de kans op een succesvolle investering en daarmee ook de kans om opgelicht te worden.

Succes met zoeken van nieuwe mogelijke investeringen!