De recente Bitcoin stijging kan naast veel nieuwe enthousiaste investeerders ook rekenen op de nodige kritiek zoals Nobelprijswinnaar Stiglitz die van mening is dat Bitcoin verboden zou moeten worden. Dit omdat de cryptocurrencie en vooral gebruikt zou worden voor witwassing. Vandaag komt het nieuws dat ook politiek Den Haag zich zorgen maakt.

Financiele drama’s
Door de massale instap van Nederlanders in de cryptocurrencie is de politiek bevreesd voor financiële drama’s zoals eerder te zien zijn geweest bij het omvallen van IceSave en Worldonline.

De politiek wil weten of er mogelijkheden zijn om beleggers te beschermen (tegen zichzelf).

,,Nederlanders moeten doen waar ze zin in hebben, maar het zou wel heel zuur zijn als ze met hun hele hebben en houden in de nieuwe tulpenmanie zijn gestapt”, alsdus VVD-kamerlid Roald van der Linde.

Volgens D66 kamerlid Bas Paternotte en SP kamerlid Rensk Leijten moeten toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hun verantwoordelijkheid nemen. “Ze moeten zeggen dat er risico’s aan zitten”, meent laatstgenoemde.

Piramidespel
“Wat we nu zien, is gewoon speculatie.”, vervolgt Leijten. Het is volgens het kamerlid een piramidespel, omdat de Bitcoins actief verkocht worden.

In september 2017 werden er al kamervragen gesteld door de SP, naar aanleiding van het bericht: “AFM waarschuwt voor cryptocurrencies als bitcoin en ether”. De digitale munt lijkt vooralsnog niet onder de indruk  en de koers stond deze ochtend ruim boven de $10.000