Je bent hier:--Blockchain podcast Wim Pelgrim week 25

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 25

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain-liefhebber met een wekelijkse podcast op www.blocker.nl.

      Podcast week 25

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain in minder dan 10 minuten!

Laat het me weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt. En als je van deze wekelijkse podcast houdt, kun je me steunen door naar Patreon.com/wimpelgrim te gaan, vanaf 1 dollar per maand!

Deze week bespreek ik twee technologische onderwerpen: EOS, CertiK, het OMG-moment in Michigan, onderzoek en toepassing van blockchain door Nederland, KAS Bank, Zug, e.a. en Adblock Plus en de prijsdaling van Bitcoin.

Technologie
Nieuwe blockchains beginnen aan de lopende band en ik kan uren podcasts vullen met alleen nieuws over releases. Maar wanneer de vijfde grootste cryptocurrency qua marketcap zijn blockchain lanceert (na een jaar geld inzamelen en testen), is het de moeite waard om te vermelden. EOS die vorige week werd gelanceerd, is meer dan 4 miljard dollar waard en het lanceringsproces kostte wat tijd. Validators moesten door het netwerk worden gekozen en twee derde +1 van de kandidaat-gemeenschap moest stemmen voor de lancering en een aantal andere ingebouwde processen moesten worden afgerond. Afgelopen zaterdag is de blockchain zelfs enkele uren ‘gepauzeerd’. De EOS-architectuur is ontworpen om verticale en horizontale schaalvergroting van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken, stelt het bedrijf. Wat het netwerk zal kunnen doen, zal de komende jaren duidelijk worden, maar het is een DLT-netwerk om op te letten.

Nu door naar de Universiteit van Yale, waar tientallen jaren van onderzoek in een technische oplossing zijn gestopt die beweert de eerste bug-vrije, hacker-resistente manier te zijn om transacties op blockchain te beveiligen. Het heet CertiK. Tegenwoordig is de enige oplossing voor bugs bij het coderen van een blockchain een hard fork. De blockchain wordt gesplitst en de oudere versie is niet langer geldig. CertiK introduceert een nieuwe formele verificatietechniek. “Het lost moeilijk te lossen problemen op in vele kleine, gemakkelijk op te lossen massale bewijzen. Deze worden vervolgens samen samengesteld voor end-to-end-garanties “, zegt Gu. Met behulp van uw eigen of CertiK’s gevestigde methoden, kunnen deze bewijzen met de hand worden opgelost. Na validatie door meerdere onafhankelijke entiteiten worden ze bevestigd. Mijn gebrek aan codeerervaring maakt het moeilijk voor mij om de implicaties van deze ontwikkeling te begrijpen, maar het zou kunnen resulteren in programmeerbare blockchains. Controleer de bron in de beschrijving voor meer info.

Regeringen en wetgeving
Dan naar een overheid die blockchain niet begrijpt, zoals het lijkt. De staat Michigan heeft een wetsvoorstel aangenomen dat gericht is op het vervolgen van mensen die ten onrechte gegevens over blockchain wijzigen. Laat dat een paar seconden inzakken: het is illegaal om gegevens op blockchain te wijzigen. Geachte senatoren: het is onmogelijk om gegevens op een blockchain te wijzigen. Dat is een van de pijlers onder deze geheel nieuwe technische ontwikkeling. Laten we het OMG labelen en het daarbij laten …

De Nederlandse overheid heeft het gebruik van blockchain bij verkiezingen onderzocht. Volgens een onderzoek van Jaap-Henk Hoekman, onderzoeker van de Universiteit van Nijmegen, heeft blockchain twee grote problemen bij het gebruik ervan bij verkiezingen: het geheimhouding van de stemmen en de mate van decentralisatie van blockchain. Het geheim van uw stem in de stembus kan niet worden gegarandeerd en de papieren stemming van vandaag is al gedecentraliseerd. De conclusie in het rapport: gebruik het niet. Zoals we in eerdere podcasts hebben gehoord: blockchain wordt gebruikt in verschillende stemprocedures, ik bespreek hier zelfs twee (!). Maar voordat we een blockchain-toepassing voor een delicaat proces als algemene verkiezingen ontwikkelen, laten we de nadelen eens goed bekijken.

Toepassingen
Twee stemapplicaties presenteren de voordelen na tests die ze vorige week publiceerden! De KAS bank en de Zwitserse stad Zug geteste stemapplicaties. KAS bank ontwikkelde een eigen app: Voteroom. Het maakt gebruik van blockchain-technologie om het stemproces tijdens aandeelhoudersvergaderingen transparanter en eenvoudiger te maken. De eerste test was succesvol en in september zal een volledige aandeelhoudersvergadering worden gehouden met behulp van de applicatie. Meer informatie over de technologie achter de app of de manier waarop de blockchain werkt, is helaas niet gedeeld. Ik hoop dat deze organisaties zich zullen openstellen voor dat deel van hun tests.

Zug in Zwitserland gaat een toepassing testen met behulp van de digitale id van zijn inwoners voor digitaal stemmen. De test heeft als doel vragen te beantwoorden over privacybescherming, stem geheimhouding, onveranderbaarheid, testbaarheid en traceerbaarheid. Voor deze test kunnen kiezers twee ja / nee-vragen en één meerkeuzevraag beantwoorden. Een interessante test voor alle regeringen, want zoals we hebben gezien in het Nederlandse voorbeeld, hebben alle democratische regeringen dezelfde basis uitdagingen bij het implementeren van blockchain.

Een bekend bedrijf dat blockchain diep onder de motorkap van een nieuwe applicatie gebruikt, is Adblock Plus. Het bedrijf achter Adblock wil nepnieuws uitroeien. Een nieuwe app zal websites categoriseren om valse nieuwsberichten te ontmaskeren. Het gebruik van AI en informatie van betrouwbare bronnen zijn gecategoriseerd en gebruikers van de Chrome-extensie zien een gekleurd pictogram om te laten zien of de site betrouwbaar, bevooroordeeld, satirisch is of in sommige van de andere categorieën past. Waar past de blockchain in dit geheeld? De database die ze hebben gemaakt, wordt gedecentraliseerd met behulp van de Ethereum-blockchain. Een nieuw protocol en een ingebouwd spelmechanisme zullen inzendingen belonen. Ben Williams wordt geïnterviewd over verdere details van de app in het Techcrunch-artikel in de beschrijving: interessante dingen.

Overige
Zoals we vorige maand in het nieuws zagen, is de prijs voor Bitcoin gedaald van tussen de 18 en 20 duizend dollar in december 2017, tot ongeveer 6000 in de laatste paar maanden. Chainanalyse heeft onderzocht waarom dit gebeurde. Het zijn niet de mensen die snel geld wilden verdienen, die ze in augustus kochten en in december verkochten, het zijn de lange termijn beleggers die voor 30 miljard dollar aan Bitcoin hebben verkocht. Het rapport bevat veel meer interessante bevindingen (en is een geweldige marketingtool voor het bedrijf, en ik help hen door er met u over te praten), zoals het aantal verloren Bitcoins: tussen 2,3 en 3,7 miljoen!

En daarmee rond ik de Podcast van deze week af. Kijk op mijn website: www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waar ik het over had in de beschrijving: EOS, CertiK, Michigan, Nederland, KAS Bank, Zug, Adblock Plus en de prijsdaling van Bitcoin. Kom zeker volgende week terug voor mijn nieuwe Nederlandse podcast op Blocker.nl! En als je het leuk vindt wat je hebt gehoord, deel deze podcast dan met je vrienden en op sociale media.

Bronnen:

EOS
https://www.coindesk.com/the-eos-blockchain-is-now-live/

CertiK
https://ocr.yale.edu/news/yale-technology-could-fix-blockchain-s-security-issues-and-make-it-lot-more-viable

Michigan
https://cointelegraph.com/news/michigan-introduces-bill-to-prosecute-persons-who-falsely-alter-data-on-blockchain

Stemonderzoek in Nederland
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2018/04/12/het-gebruik-van-blockchaintechnologie-in-het-verkiezingsproces

KAS bank
https://www.kasbank.com/nl/over-ons/nieuws/2018/voteroom-app-pilot-een-succes-op-ava/

Zug
http://www.stadtzug.ch/de/ueberzug/ueberzugrubrik/aktuelles/aktuellesinformationen/?action=showinfo&info_id=529072

Bitcoin prijsdaling
https://blog.chainalysis.com/reports/money-supply

Steun me op Patreon: www.patreon.com/wimpelgrim

Muziek © door www.bensound.com

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 25