“Het zou verboden moeten worden!” De meeste mensen denken bij deze uitspraak niet aan Bitcoin, maar aan Dropdonders, Salmiac Cadillacs of Zure Buggy’s. Toch is dit de opvatting van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, die in een interview met Bloomberg het volgende zegt:

“So it seems to me it ought to be outlawed,…It doesn’t serve any socially useful function.”

Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor de Economie won, is van mening dat de Bitcoin enkel floreert vanwege de mogelijkheden die het biedt t.a.v. witwassing en omdat iedere vorm van regulering ontbreekt.

De econoom liet zich al eerder kritisch uit over Bitcoin, maar is niet tegen digitale valuta op zichzelf. Integendeel, eerder pleitte hij voor een afschaffing van gewoon geld, omdat digitale geldstromen beter te volgen zijn. Dat zou helpen om corruptie en belastingontwijking tegen te gaan. Hij is echter van mening dat digitale valuta zouden moeten worden uitgegeven en gecontroleerd door overheden.

Over Bitcoin liet hij zich al eerder negatief uit en hij verduidelijkt zijn standpunt nogmaals:

“It’s a bubble that’s going to give a lot of people a lot of exciting times as it rides up and then goes down,” ze hij. “The value of a bitcoin today is expectations of what the bitcoin is going to be tomorrow.”

De econoom en Nobelprijswinnaar staat niet alleen in zijn kritiek, ondanks het feit dat Bitcoin vandaag opnieuw tot recordhoogte steeg.