Al eerder werd duidelijk dat Malta een crypto-vriendelijk land is en openstaat voor deze technologische innovatie. Deze week heeft het parlement drie wetsvoorstellen met betrekking tot cryptocurrencies en blockchain officieel goedgekeurd. De nieuwe wetten zijn specifiek bedoeld om de aantrekkelijkheid van Malta nog verder te vergroten bij blockchain-bedrijven en zullen het gemakkelijker maken om blockchain- en cryptocurrencie-bedrijven op Malta te starten.

De parlementaire secretaris voor financiële diensten en digitale innovatie van Malta, Silvio Schembri, tweette dat hij “vereerd was om deze wetsvoorstellen te hebben geleid” via het Maltese parlement en sprak dank uit aan alle betrokkenen bij het project.

De 3 wetten:

De Virtual Financial Assets Act (VFA)
Deze VFA behandelt de regulering van het initiële muntenaanbod (ICO) en stelt dat projecten die financiering aantrekken via ICO’s verplicht zijn om White Papers te publiceren. Dit is een vereiste die wordt opgelegd door de Maltese autoriteiten en moet een beschrijving bevatten van elk aspect dat bij een dergelijk project is betrokken. Bovendien vereist de wet dat de financiële geschiedenis van de uitgevende instelling openbaar moet worden gemaakt.

De Malta Digital Innovation Authority Act (MDIA)
De MDIA leidt daaruit af dat een sectorspecifiek bestuursorgaan zal worden opgericht. Een dergelijke autoriteit is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de ontwikkeling en implementatie van de in deze wet beschreven leidende beginselen en voor het bevorderen van consistente principes voor de ontwikkeling van visies, vaardigheden en andere kwaliteiten met betrekking tot technologische innovatie, waaronder gedistribueerde of gedecentraliseerde technologie. Bovendien zal het regelgevende functies uitoefenen met betrekking tot innovatieve technologie, arrangementen en aanverwante diensten.

De wet op innovatieve technologieovereenkomsten en -diensten
Dit wetsvoorstel betreft de regulering van aangewezen innovatieve technologische arrangementen. Het zal het mechanisme zijn waarmee op blockchain gebaseerde bedrijven als zodanig worden erkend door de wet en als zodanig de basis zullen vormen voor de twee voorgaande wetten.

Aangezien Malta op het gebied van cryptocurrencie al verschillende grote spelers (Binance, OKex, Bitbay) heeft aangetrokken, mag deze nieuwste wetgeving niet als een verrassing komen. Desalniettemin zal het interessant zijn om te zien welke verdere stappen Malta neemt om de onbetwiste “cryptocurrencie hoofdstad” van Europa te worden.