Begin deze week was de voorverkoop van de Venezolaanse cryptomunt.  Volgens de president van Venezuela, Nicolás Maduro, werd er 597 miljoen euro opgebracht bij de eerste ICO. In maart vindt er nog een ICO plaats. De overheid wil uiteindelijk 17,6 procent van de tokens zelf in bezit houden en 82,4 uit handen geven.

Tijdens een presentatie over de voorverkoop gaf Maduro echter geen details over het verkoop. Hiernaast leverde hij geen bewijs voor zijn uitspraken, zoals dat er bij de eerste ICO al voor 597 miljoen euro geïnvesteerd zou zijn. Analisten en critici zijn sceptisch. Er lijkt nog teveel twijfel en te weinig vertrouwen te zijn in de Petro-token en haar vermogen om Venezuela te helpen.

Crisis

Het doel van het Zuid-Amerikaanse land is uit de crisis te komen en de economie een boost te geven. De afgelopen jaren kromp de economie flink en is er een tekort ontstaan aan voedsel en medicijnen. Venezuela kampt met inflatie en lijdt onder Amerikaanse sancties. Deze sancties bestaan onder andere uit het verbieden van handel in Venezolaanse schuldpapieren. Banken in de VS mogen geen leningen en obligaties verstrekken aan Venezuela. Maatregelen die Venezuela economisch geen goed doen. Het land zoekt naar wegen om zich van de huidige situatie te ontdoen.

Met het gebruik van de Petro-token hoopt het land de sancties te omzeilen en weer aantrekkelijk te worden voor buitenlandse investeringen. De waarde van de Petro is gekoppeld aan de prijs van een vat olie, die ongeveer zestig dollar is. Doordat de prijs van de token is gebaseerd op olie hoopt Maduro inflatie tegen te gaan en meer economische stabiliteit te creëren.

De Verenigde Statie heeft al gereageerd door te zeggen dat het project in strijd is met de opgelegde handelssancties. Het is nog onduidelijk of, en wat voor maatregelen de VS verder gaat nemen.

Desalniettemin is het een interessant project om in de gaten te houden. Het is immers het eerste land met een nationale token die door de centrale bank gesteund wordt.