Het ‘internet of things’ (IoT) kan ons dagelijks leven een stuk efficiënter maken. Maar tegen welke prijs?We gaan een wereld tegemoet die lijkt op een scene uit een sciencefiction film. De daarin beschreven visie op de toekomst komt steeds dichterbij de werkelijkheid van het heden.We gaan een wereld tegemoet die lijkt op een scene uit een sciencefiction film. De daarin beschreven visie op de toekomst komt steeds dichterbij de werkelijkheid van het heden.

De marktkapitalisatie van IOTA, een digitale munt gebaseerd op het ‘internet of things’, is sinds begin december flink gedaald. Destijds stond de virtuele munt op plek nummer vier, gezien marktkapitalisatie. Tegenwoordig staat hij al enige tijd op plek nummer tien. Ondanks de daling van de marktkapitalisatie en token afgelopen weken, het blijft een serieuze speler op de cryptomarkt. De technologie is duidelijk toepasbaar op ons dagelijks leven. Een veelbelovend initiatief.

‘Internet of things’

Het ‘internet of things’ refereert naar een situatie waarbij elektronische apparaten online gegevens met elkaar uitwisselen. Dit is mogelijk omdat ze allemaal via het internet met elkaar zijn verbonden. Zo kan informatie door middel van sensoren opgedaan worden. Vervolgens kan deze informatie onderling gedeeld worden omdat de apparaten aangesloten zijn op hetzelfde netwerk. Deze onderlinge communicatie zorgt voor meer duurzaamheid, gemakt en efficiëntie. Al sinds enkele jaren groeit het aantal apparaten dat online is. En deze groei is nog lang niet voorbij.

IOTA

We schreven eerder over IOTA hier en hier. IOTA is een decentraal netwerk waarop informatie uitgewisseld kan worden zonder kosten en tussenkomst van derde partijen. De digitale munt is gebouwd op het Tangle protocol en introduceert een nieuw, veilig en decentraal distributienetwerk. Dit cryptografisch netwerk heeft oneindige schaalbaarheid. De technologie verschilt van die van de blockchain. Het maakt namelijk geen gebruik van blokketens en ‘mining’. Hierdoor zijn transacties kosteloos en is er weinig energie nodig. Maar wat betekent deze technologie voor de (economische) structuur van onze samenleving? En hoe gaat de technologie ons dagelijks leven beïnvloeden?

Veranderingen op individueel en maatschappelijk niveau

Het is begin februari en het vriest buiten. Je loopt met een versnelde pas richting huis. Enkele meters voordat je de voordeur bereikt gaat het slot automatisch open. Het slot in de deur detecteert namelijk de sleutel in jouw zak. Bij het openen van de deur springt automatisch het licht aan, jouw aanwezigheid ontgaat de sensor niet. Thuis is het al lekker warm, je hebt namelijk een halfuur van tevoren met je smartphone de verwarming aangezet. Ideaal toch?

De technologie is ook vanuit economisch perspectief interessant. Grootschalige data en informatie is  waardevol. Denk hierbij aan het gedrag (elektriciteitsverbruik bijvoorbeeld) van huishoudens. Grootschalige data kan leiden tot gepaster beleid en aanbod van producten. Hiernaast biedt de technologie de mogelijkheid om kosteloos en automatisch transacties uit te voeren. Stel een vrachtschip vanuit Singapore legt aan in de Rotterdamse haven. Een sensor ziet dit en zendt een signaal uit. Er vindt automatisch een transactie plaats. Een overeenkomst tussen koper en verkoper die van tevoren al vastgelegd was in het netwerk was. Hoe efficiënt is dat?

Op maatschappelijk en stedelijk niveau is het ‘internet of things’ ook breed toepasbaar. Het kan onder andere zorgen voor meer duurzaamheid. Ondergrondse vuilniscontainers kunnen een signaal versturen als ze vol zitten. Ziekenhuizen kunnen op afstand patiënten in de gaten houden. Er kan namelijk informatie uitgewisseld worden tussen de patiënt en artsen, zoals bloedwaarden. Ten slotte: de helderheid van stadsverlichting kan aangepast worden op basis van het aantal voetgangers. Hierbij maken de lantaarnpalen gebruik van sensoren.

Meer duurzaamheid, minder energieverbruik. De directe connectie is efficiënt en kostenbesparend. Op nog veel meer manieren dan bovengenoemd kan de technologie onze wereld veranderen. Echter, apparaten zijn constant op de hoogte van onze aanwezigheid. Ons gedrag wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Wie heeft er straks toegang tot al deze informatie?

Veiligheid & privacy

Het feit dat steeds meer elektronische apparaten met elkaar in verbinding staan via het internet brengt ook nadelen met zich mee. Apparaten die online zijn kunnen namelijk gehackt worden. Eind januari was dit het geval. Onder andere de Belastingdienst en banken werden aangevallen in Nederland. Een DDoS-aanval houdt in dat een hacker computers infecteert, om vervolgens al deze computers tegelijk naar een server te sturen. Hierdoor raakt de server, zoals de website van de Belastingdienst, overbelast. Als een website overlast is kan hij het verkeer niet meer aan en is de DDoS-aanval geslaagd. Bij deze DDoS-attacks werden waarschijnlijk huishoudelijke apparaten ingezet door de hackers. Hierdoor waren de aanvallen geavanceerder dan voorheen. Cybercriminelen blijken ook te profiteren van de technologie. Hiernaast is er steeds meer informatie online te vinden. Er is dus meer te halen voor cybercriminelen en ze kunnen met behulp van de technologie geavanceerdere aanvallen uitvoeren. Loopt onze online veiligheid gevaar?

Samengevat brengt het ‘internet of things’ meer efficiëntie in het leven. Maar privacy komt hiermee in het geding. Jouw aanwezigheid is bekend en je gedrag wordt bijgehouden. Vinden we dit wel een fijne gedachte? En wat vinden we ervan dat aangekochte apparaten blijven communiceren met de fabrikant? Voor wie is al deze informatie toegankelijk? Dat de technologie voordelen en kansen met zich meebrengt is duidelijk. Maar dus ook nadelen, lettend op privacy en online veiligheid. Levert het ons meer op dan we moeten inleveren? Oordeel zelf.