Er is de laatste tijd veel te doen over gemanipuleerde koersen en het kunstmatig opdrijven van prijzen, vandaag kijken we naar ICO’s. In plaats van reguliere ICO’s, waar ik vorige keer over schreef, waarbij 60-70% van alle beschikbare coins wordt verkocht in de Presale/Crowdsale, hebben de Chinezen een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen met een kunstmatige pump in de prijs. Deze Chinezen creëren hun eigen ICO waarbij ze hooguit 5-20% van de gehele supply verkopen. Ze besteden direct een significant deel van het opgehaalde geld om exchange listings te kunnen betalen op de grotere exchanges (Poloniex, Bittrex, Binance) zodat ze snel een hype kunnen genereren en de prijs van de munt kunnen opvoeren, waarbij ze tegelijkertijd ook initiële liquiditeit creëren op Binance. Op deze manier kan het team de coins (die ze nog hadden makkelijk verkopen op een gunstige prijs op de open markt, terwijl ze slechts de helft van de munten verkopen in plaats van alleen een gewone ICO te houden. Daarnaast is het zo dat ze natuurlijk ook extra exposure voordelen krijgen (denk aan berichtgeving vanuit exchanges, listing rumours en dergelijke).

In een recent geval is gebleken dat dit inderdaad aan de gang is. Quarkchain heeft 20% van de tokens van de hand gedaan waarvan 16% is gelocked. Dat betekent dat slechts 4% van het aanbod op dit moment op de markt is en daardoor een onrealistische prijs tot stand is gekomen. Toch is het ze gelukt om direct op meerdere exchanges gelist te worden (onder andere Binance). Het is te verwachten dat het team van Quarkchain direct een grote hoeveelheid coins verkocht heeft, en daarmee liquiditeit heeft verschaft aan de kopers. Het feit dat er weinig aanbod van de coins is zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om de prijs kunstmatig te verhogen. Dit is onder andere ook met Bytecoin gebeurd; hier was ook een klein deel verhandelbaar en dit resulteerde in een #2 positie op Coinmarketcap (weliswaar voor korte tijd).

Het is verstandig om vooraf goed in kaart te brengen wat de bedoeling is van de coins die verkocht worden en wat de mogelijkheid is voor het team om deze coins te dumpen. Zodra dit red flags oproept is de kans groot dat er fraude is en dat de koper van de coins blijft zitten met de (te dure) coins. Er is een exponteniële toename in deze ICO’s; je bent gewaarschuwd!