Stichting Vluchteling is het eerste Nederlandse goede doel dat Bitcoin accepteert als betalingsmogelijkheid. Ook het Rode Kruis is met cryptovaluta als betaalmedium aan het experimenteren.

Vorige maand schreven we over de extra mogelijkheden die de blockchain technologie te bieden heeft voor Afrika. Omdat voor velen een bankrekening niet mogelijk is, zijn cryptocurrencies extra aantrekkelijk. Voor specifiek gebieden die lijden onder een humanitaire ramp, kunnen cryptocurrencies ook extra veel betekenen. De steun kan efficiënter en de goede doelen sector kan een boost krijgen. De liefdadigheidsbranche lijkt sinds kort zelf ook de waarde hiervan in te zien.

Huidige problematiek liefdadigheidsbranche
Een algemeen kritiek punt op liefdadigheid is vaak de transparantie. Donateurs weten vaak niet waar hun bijdrage terecht komt. Vaak verschijnt er een korte samenvatting over wat er met het gedoneerde geld is gedaan, maar blijft het een tikkeltje vaag. Vaak krijgen ze het voordeel van de twijfel, we willen immers ook maar al te graag geloven dat onze euro een verschil heeft kunnen maken. Maar wanneer je dan leest dat de bestuurders van de vier grootste liefdadigheidsstichtingen meer verdienen dan de minister-president en regelmatig bonussen krijgen uitgekeerd, ga je toch twijfelen over waar die paar euro’s van jou terecht zijn gekomen.

Daarnaast krijgen de rampgebieden het snelst (financiële) hulp ter plekke door een vliegtuig met cash of levensmiddelen te sturen. Dit kost veel energie en tijd, net als de verdeling ervan.

Cryptocurrencies als oplossing
Ten eerste kan de blockchain technologie ervoor zorgen dat de donateur direct slachtoffers kunnen steunen. Door bijvoorbeeld een wallet aan te maken voor het rampgebied, kan de steun in de vorm van cryptocurrencies direct overgemaakt worden. Vervolgens kunnen met de digitale munten materiële spullen gekocht worden, zoals eten en drinken. Naast dat dit scheelt in transportkosten, kan hulp sneller geleverd worden en stimuleert het de lokale economie.

En doordat cryptocurrencies internationale betalingen mogelijk maken en dit alles decentraal bij te houden is in de blockchain, weet je zeker dat jou bedrag bij de juiste terecht komt. Dit maakt het voor mensen een stuk aantrekkelijker om te doneren.

Vooralsnog is de crypto markt nog wat jong en lijdt het aan hoge fluctuatie, wat nadelig is voor deze mogelijke vorm van steun. Er kan pas optimaal van de voordelen die de blockchain technologie biedt gebruik gemaakt worden als de markt stabiliseert. Dan gaat er een hoop veranderen.