Je bent hier:--Cryptocurrencies biedt Afrikanen nieuwe kansen

Cryptocurrencies biedt Afrikanen nieuwe kansen

In veel Afrikaanse landen heeft het huidige financiële systeem, dat is gebaseerd op banken, nooit voldoende voet aan de grond gekregen. Hierdoor was financiële vrijheid voor vele Afrikanen niet mogelijk.

Dit lijkt echter te gaan veranderen in de toekomst. Cryptocurrencies en de blockchaintechnologie bieden veelbelovende economische mogelijkheden, vooral voor derdewereldlanden.

Huidige situatie Afrika
Wanneer je nieuws leest over de blockchaintechnologie, digitale munten of financiële vooruitgang en innovatie, blijken Afrikaanse landen relatief weinig in dit thema naar voren te komen. Een beetje onterecht, gezien de potentie die het continent heeft. Deze potentie ligt hem vooral in de grootschalige vraag naar financiële afhankelijkheid en zelfstandigheid van de bevolking. Voor vele Afrikanen is dit nu immers niet het geval en lijkt dit, gezien de huidige problematische situaties, ook niet te komen.

Afbeeldingsresultaat voor afrikaans leider

Robert Mugabe | Voormalig premier Zimbabwe

De oorzaak hiervan zal niet als een verrassing komen. Veel Afrikaanse landen kampen met corruptie, onrust, armoede en gewelddadige conflicten. Hierdoor ontstaat economische en politieke instabiliteit. Dit zijn de hoofdredenen van waarom het financiële bankensysteem geen voet aan de grond heeft gekregen. Stabiliteit en vertrouwen in de overheid is nodig om zo’n systeem te laten werken, zoals grotendeels het geval is in de rest van de wereld. Voor ons is het hebben van een bankaccount de normaalste zaak van de wereld en dus ook het kunnen opslaan of bewaren van ons kapitaal op een veilige plek.

Echter hebben ver weg de meeste Afrikanen geen bankaccount, en wordt dit gezien als een privilege. Hiernaast zorgt de structurele problematiek voor instabiele nationale munten, sterke fluctuatie en inflatie. Zo bleek uit een onderzoek in 2016 dat het inflatie percentage in Afrikaanse landen soms bizar hoog ligt. De nationale valuta van Zuid-Sudan was met 295% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Het land met de minste inflatie was Egypte, met 12.3%. Weinig financiële zekerheid, stabiliteit en vertrouwen dus.

Maar er is terechte hoop voor verandering in de toekomst. Met het introduceren van cryptocurrencies lijkt economische zelfstandigheid en vrijheid dichterbij te komen. Een mogelijke ontsnapping aan de financiële beperkingen, een ‘antwoord’ op de grootschalige vraag.

Cryptocurrencies bieden alternatief
De blockchaintechnologie biedt de mogelijkheid om met waarde te kunnen handelen binnen samenlevingen, in de vorm van cryptovaluta’s. En omdat het overal ter wereld mogelijk is een account of wallet aan te maken heeft iedereen toegang. Het aspect van decentralisatie legt de financiële controle bij het individu. Er kunnen intercontinentale transacties gemaakt worden, vermogen kan worden opgeslagen en het is zelfstandig te beheren. Het is wellicht dé oplossing voor economische afhankelijkheid en het gemis hiervan.

Enkel internetverbinding en een smartphone zijn hiervoor nodig. Middelen die wel, en steeds meer, toegankelijk zijn voor de Afrikaanse bevolking. De mobiele industrie is namelijk aan het groeien in Afrika. Het aantal bezitters van een mobiele telefoon groeit de laatste jaren. Vaak is dit de enige manier tot informatie en connectiviteit met de rest van de wereld, maar het voldoet.

Bovendien zijn er in meerdere Afrikaanse landen, zoals Zuid-Afrika, Ghana, Kenia, Zimbabwe en Nigeria, steeds meer exchanges en crypto gerelateerde startups te ontdekken. In de afgelopen 12 maanden zijn er steeds meer exchanges gevestigd die goedkope en efficiënte manieren van het handelen in crypto’s mogelijk maken. De ‘Afrikaanse potentie’ wordt niet ontkent. Men is druk bezig de potentie van cryptocurrencies als betaalmiddel te verkennen en te laten integreren.

Natuurlijk zijn de algemene nadelen van de cryptocurrencies ook voor Afrikaanse landen een uitdaging. Zo zijn de digitale valuta’s erg volatiel, is het systeem gevoelig voor cybercrime en zijn er vaak onverklaarbare koersdalingen. De adoptie in het safari-land gaat nog redelijk stroef. Waarschijnlijk ligt dit aan gebrekkige educatie en te weinig bewustzijn van de technologie en de kansen ervan.

Voor ‘bankloze’ landen en mensen is de blockchaintechnologie een methode om mensen toch te laten beschikken over hun bezit. Cryptocurrencies geeft de bevolking van Afrika de kans om mee te doen in een persoonlijke, wereldwijde economie. Implementatie zou een grote stap betekenen in de democratisering van de financiële systemen. De economieën van Afrika kunnen zich beter gaan positioneren op de wereldmarkt. Bij een goede promotie en aanpak is het waarschijnlijk dat cryptocurrencies fanatiek gebruikt zullen gaan worden in Afrikaanse landen. Nog zoveel mensen gaan kennis maken met de blockchaintechnologie, dat de hype nog wel even aan zal houden.

Afrikaanse landen hebben het tijdperk van traditionele banksystemen gedwongen overgeslagen. Maar bij de implementatie van de toekomstige financiële infrastructuur gebaseerd op de blockchaintechnologie zullen ze niet uitblijven. Juist voor dit continent is er veel te behalen.

Door |2018-05-16T10:13:28+00:0015 mei 2018|Categorieën: Nieuws|Tags: , , | Reacties

Comments on Cryptocurrencies biedt Afrikanen nieuwe kansen