Je bent hier:-, Projects-Blockchain podcast Wim Pelgrim week 37

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 37

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain enthousiasteling met een wekelijkse podcast op Blocker.nl.

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain in minder dan 10 minuten! Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: voel je dan vrij om deze podcast te delen op je sociale netwerk!
Laat het me weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt. En als je deze wekelijkse podcast leuk vindt, kun je me steunen door naar Patreon.com/wimpelgrim te gaan, dat kan al vanaf 1 dollar per maand!

https://anchor.fm/blockernl/embed/episodes/Blocker-17—blockchain-weekoverzicht-13-september-2018-e270ch

Welkom bij Vorige week in blockchain. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain-realist. Met deze wekelijkse podcast blijf je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op de blockchain. En als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: deel deze podcast en like hem in je podcast-app.
Deze week mijn bezoek aan het SIDN-fonds in mei, sidechains, Carrefours-visie en blockchain-integratie, Chinese rechtbankregels, Arriva’s blockchainbus en blockchain-enabled of niet-kantoren door Primalbase.

In mei heb ik een blockchain groepsessie van het SIDN-fonds bezocht. Het fonds stimuleert projecten die internet ten goede komen. De hoofdvraag was: Blockchain, hype of revolutie? Vorige week ontving ik het rapport geschreven door het Fonds voor de deelnemers. Ik kan het rapport niet delen, maar ik kan er wel over vertellen. Veel van de opmerkingen die zijn  gemaakt, hoor je op dit moment overal in het blockchain-wereld wereldwijd: `
– We hadden een hype in 2017;
– De technologie heeft voor- en nadelen;
– Supply chains zijn een geweldige om blockchains te gebruiken, maar het implementeren ervan is lastig;
– Veel projecten lieten blockchain vallen, maar het begon een gesprek over de manier waarop organisaties werkten;
– Problemen met wetgeving, zoals GDPR;

En een van de belangrijkste conclusies waar we al enige tijd over spraken: de ethiek van technologie. Technologie is niet inherent goed, elk project moet rekening houden met moraliteit. En dat is een vraag die ik heb als ik projecten zie waarin bedrijven technologie willen gebruiken om toepassingen en inhoud te beheren, zoals Facebook met algoritmen om aanstootgevende inhoud te vinden. Het filtert oude beelden met blote tepels: dat is niet wat we willen.

Technologie
Omdat blockchains groeien en soms zo snel groeien, dat sidechains in opkomst zijn. Zowel Bitcoin, Ethereum en Loom bijvoorbeeld ontwikkelen sidechains. Wat is een sidechain? Een afzonderlijke blockchain die is gekoppeld aan de bovenliggende blockchain met behulp van een two way peg. Met deze koppeling wordt een manier gecreëerd om activa van de bovenliggende naar de zijketen te verplaatsen (die meestal sneller is) en terug naar de bovenliggende. Het lightningnetwerk van Bitcoin is een voorbeeld als je ernaar wilt zoeken op google.
De sidechains hebben ook een aantal problemen: veiligheid, potentieel voor soft forks en het risico van mine centralisatie. Omdat de sidechains ook mineenergie moeten hebben om veilig te blijven, en ze missen die kracht. En als het gaat om energiegebruik om alles draaiende te houden, hebben we meer en meer PoW-kracht nodig en de groei van complexiteit bij het vinden van consensus, het creëert een barrière voor kleinere miners om mee te doen.
Hoewel interessant om over te lezen, denk ik niet dat dit een echte oplossing is. Het is een oplossing voor een probleem dat niet zou bestaan ​​als we alles in grote permissionless blockchains zouden plaatsen met een PoW-consensusalgoritme. Ik ben van mening dat kleinere blockchain-oplossingen of distributed ledgers beter werken.

Bedrijven
Ik wil graag terugkomen op een onderwerp dat ik een paar maanden geleden noemde (podcast # 6). Ik heb het gehad over het Belgische supermarktbedrijf Carrefour en hoe ze blockchain gaan gebruiken om de supply chain van tientallen producten transparant te maken. Vorige week presenteerden zij hun Act for Food. De blockchain-technologie maakt deel uit van hun bredere visie op hun rol als supermarktbedrijf. En dat is een belangrijke stap in de ontwikkeling van DLT: het is geen gimmick, het is geen manier om veel snel geld te verdienen, het maakt deel uit van een transitie, onderdeel van een bedrijfsstrategie voor de toekomst. Op het eerste oog lijkt dat niet erg belangrijk: een tiental kippen met een QR-code, maar de transitie in de ontwikkeling van blockchain is enorm! Laat het me weten als u een vergelijkbaar voorbeeld heeft!

Regeringen en wetgeving
Als je informatie hebt opgeslagen op blockchain, is dit dan bewijs in de ogen van een rechter? Of jury? In China is dat zo. Grofweg vertaald heeft Het Opperste Volksgerechtshof hierover gezegd: “De elektronische gegevens die door de partijen zijn ingediend, kunnen hun authenticiteit bewijzen door middel van elektronische handtekening, betrouwbare tijdstempel, hash-waardecontrole, blockchain en andere bewijsverzameling, vaste en fraudebestendige technische middelen of door middel van elektronische certificering van forensisch bewijsplatforms. “Deze nieuwe uitspraak van de Hoge Raad is het eens met de precedent die Hangzhou Internet Court eerder dit jaar schiep. Dit gespecialiseerde internetcollege oordeelde dat DLT kan worden gebruikt om de authenticiteit van digitale informatie te bepalen. Wanneer zullen andere landen volgen?

Nieuwe toepassingen
En dan naar de stad Gouda, in mijn eigen land Nederland. De eerste bus met blockchain zal op 1 oktober Gouda naar Schoonhoven rijden. Met een nieuwe token kunnen passagiers gebruik maken van hun smartphone om een ​​QR-code te scannen en hun reis te betalen. Het transportbedrijf Arriva is niet per se op zoek naar een nieuw betalingssysteem, maar wil informatie verzamelen over het gebruik van blockchain voor Mobility as a Service. Speciaal voor de mix van transport door bestaande bus- en treinbedrijven en het flexibele laatste en eerste deel van het transport (fiets of Uber delen). En omdat de technologie QR-codes gebruikt in plaats van NFC-chips (de huidige OV-kaart in Nederland is volledig op NFC gebaseerd), is deze ook van toepassing in ontwikkelingslanden. Het is een mooi persbericht met een “blockchain-bus”, maar de ontwikkeling is echt.

O mijn God!
Soms moet ik zelf ontdekken waarom een ​​persbericht een ‘Oh mijn god’ moment is!, maar soms is het werk voor mij gedaan. The Financial Times schreef een Oh my god! Stuk over Primalbase. De ICO beloofde werkruimtes met blockchain-ondersteuning. En de nieuwsuitgever vroeg zich af hoe dat eruit zou zien. Conclusie: het ziet er bijna uit als een normale kantoorruimte, betaald in bitcoins en een stuk duurder dan een normale gedeelde kantoorruimte, gewoon om in de buurt te zijn van token-houder … Misschien is het een geweldige manier om op korte termijn geld te verdienen, maar is dit een echte oplossing voor een echt probleem? Nee!

Verwijzingen

Google provides a big data view of the Ethereum blockchain en New South Wales is going to put birth certificates, property titles, motor rego on blockchain.

En hiermee komen we aan het einde van ‘Vorige week in blockchain’. Kijk op mijn website: http://www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waar ik het over had in de beschrijving: SIDN Fund, Sidechains, Carrefour, China’s rechtsysteem en of workspace verhuurd via de Blockchain. Ik hoop je volgende week te zien voor mijn volgende aflevering.. Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord, deel deze podcast dan met je vrienden en op sociale media en klik op die vijf sterren in je podcast-app en beluister de podcast in het Nederlands op Blocker.nl!

 

Bronnen:

SIDN Fund
www.sidnfonds.nl

Sidechains
https://blockonomi.com/sidechains/

Carrefour
http://actforfood.carrefour.eu/

China’s court
https://ethereumworldnews.com/blockchain-evidence-is-legally-binding-says-chinas-supreme-court/

Blockchain busses
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/04/gouda-krijgt-eerste-blockchain-bus-a1615274

Blockchain enabled offices
https://ftalphaville.ft.com/2018/09/07/1536292800000/Britain-s-first-blockchain-enabled-co-working-space-isn-t-blockchain-enabled/

 

Verwijzingen

Google
https://www.coindesk.com/google-now-provides-a-big-data-view-of-the-ethereum-blockchain/

New South Wales
https://www.cio.com.au/article/646468         /nsw-birth-certificates-property-titles-motor-rego-headed-blockchain/

 

Steun me op Patreon: www.patreon.com/wimpelgrim

Music © by https://www.bensound.com

Door |2018-09-21T10:34:29+00:0020 september 2018|Categorieën: Nieuws, Projects|0 Reacties

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 37