Je bent hier:-, Projects-Blockchain podcast Wim Pelgrim week 35

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 35

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain enthousiasteling met een wekelijkse podcast op Blocker.nl.

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain in minder dan 10 minuten! Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: voel je dan vrij om deze podcast te delen op je sociale netwerk!
Laat het me weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt. En als je deze wekelijkse podcast leuk vindt, kun je me steunen door naar Patreon.com/wimpelgrim te gaan, dat kan al vanaf 1 dollar per maand!

Welkom bij Vorige week in blockchain. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain-liefhebber en met deze wekelijkse podcast blijf je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op de blockchain. En als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: deel deze podcast, like hem in je podcast-app of steun me door naar www.patreon.com/wimpelgrim te gaan.
Deze week Cointelegraph, Jesse Frederiks van De Correspondent, The World Bank, Steve Wozniak en Equi, Canada en onderzoek van de universiteit van Cambridge. Laten we beginnen!

Technologie
Wil je meer weten over blockchain, dan zit het internet vol met websites over technologische oplossingen en antwoorden. Cointelegraph, een van de grotere websites over blockchain, publiceerde een artikel over het schaalprobleem in blockchain. En laat me je herinneren aan de podcast van vorige week toen ik sprak over TRON (2000 transacties per seconde) versus Ethereum (15). Waarom kunnen niet alle blockchains upgraden naar 2000? Omdat dat de ontwikkeling van verschillende blockchains en blockchain-oplossingen beperkt. Het artikel op Cointelegraph is geschreven door Fractonet, een start-up die zegt succesvol met 33888 transacties een seconde in blokken van 1,5 GB te kunnen verwerken met behulp van een nieuw protocol. Een mooi persbericht, maar we moeten kijken of er bewijs is voor deze claim.

Long-read
Het meest interessante artikel dat ik las (via een podcast die ik hoorde) was het artikel van Jesse Frederiks over De Correspondent: een Nederlands journalistiek platform dat op dit moment in het Engels groeit. Het is niet het meest positieve artikel over blockchain: “De blockchain, een oplossing voor bijna niets”. Maar het past bij de positie van blockchain op de hypecycle van Gartner: we zijn over de top van de hype maar nog niet in de fase van productiviteit. Frederiks maakt twee opmerkingen waar ik iet van vind: de energiekosten van Bitcoin zijn veel te hoog. Hij noemt geen bewijs van standplaats of andere technische ontwikkelingen weg van proof-of-work. En Frederiks praat alleen over toestemmingloze publieke blockchains als ‘echte blockchains’. Eigen blockchains zijn niet de echte dingen in zijn visie. Ik deel die visie niet. Blockchain is meer dan het bouwen van een app op Ethereum of Bitcoin, voor sommige problemen is een privé blockchain de beste optie, vooral wanneer je aan privacygevoelig materiaal werkt.
Ik deel echter zijn algemene conclusie: blockchain is vooral een manier om te kijken naar gegevensbeheer tussen organisaties en het begin van een discussie.

Bedrijven
Het belangrijkste bedrijf in de wereld van blockchain deze week was de Wereldbank (is het trouwens wel een bedrijf). Hoe het ook zij, de bank heeft de verwachtingen overtroffen met ’s werelds eerste lening die alleen door een blockchain wordt beheerd. Het heeft 80,48 miljoen dollar opgehaald voor de Wereldbank. Ik denk dat de AAA-rating van de bank helpt om vertrouwen op te bouwen voor de blockchain adoptie. Maar er is meer aan dit verhaal. Arunma Oteh, penningmeester van de Wereldbank, zei: “We zijn vooral onder de indruk van de belangstelling van officiële instellingen …. deze beleggers begrepen de waarde van het gebruik van technologie voor innovatie op kapitaalmarkten.” En wat is het verschil met een ICO of vergelijkbaar product? CBA zei dat de obligatie van de Wereldbank de eerste keer is dat kapitaal wordt opgehaald van publieke investeerders door middel van een rechtsgeldige obligatie-uitgifte die blockchain gebruikt van start tot finish. Blockchain wordt op deze manier steeds meer een deel van bestaande producten en diensten. Dit is hier wederom een voorbeeld van.

Nieuwe toepassingen
Wanneer nieuwe applicaties worden gelanceerd, zijn deze meestal niet echt nieuwswaardig. Maar wanneer Steve Wozniak zich bij een startup voegt, is het nieuws. En in een interview met Nulltx spreekt hij over blockchain (zoals hij eerder deed (podcast week #22) en zijn betrokkenheid. Twee citaten. De eerste gaat over waarom hij van Bitcoin hield en van blockchain houdt: “Het is gebaseerd op wiskunde. […] Wiskunde is voor mij als de natuur. Het is veel beter dan menselijke wezens … “. De tweede gaat over zijn deelname aan de startup Equi: “Ik ben er heel snel mee bezig, mijn eerste keer dat ik betrokken was bij een blockchain-bedrijf. (genaamd Equi) … Onze benadering is niet zoals een nieuwe valuta, of iets neps waarbij een evenement het in waarde doet stijgen. Het is een aandeel in de voorraad, in een bedrijf.”
Dat is alles wat ik kan vinden. Equi wordt over enkele maanden gelanceerd en naast het team is er niets zichtbaar op de website. Maar als de Woz erin gelooft …

O mijn God!
Nu naar Canada. De Canadese overheid heeft een Ethereum-blockchain-applicatie gebouwd. Op de Ethereum blockchain worden alle nieuwe en gewijzigde Contribution Agreements met bedrijven door de overheid in real time verwerkt. Een persbericht, een zoekfunctie en veel geruchten (tientallen artikelen als je ernaar zoekt in Google News). Maar waarom zou je in dit geval blockchain willen gebruiken? Ik kan geen enkel bewijs vinden op de website van het project, in het persbericht of op verschillende websites. De overheid kan dit soort informatie ook uit een centrale database publiceren. Weten ze wat blockchain allemaal is? Als je deze grap niet begrijpt, ga dan naar American comedy South Park 😊

Onderzoek
De University of Cambridge, Engeland, publiceerde een onderzoeksartikel waarin geprobeerd werd een raamwerk te bouwen voor een gemeenschappelijke terminologie in de DLT-sector. In 97 pagina’s, die ik niet volledig heb gelezen, probeert het artikel de terminologie te standaardiseren. Dit zodat beleidsmakers, onderzoekers, investeerders en bedrijven dezelfde taal spreken als het gaat om blockchain, grootboeken, transacties en gegevens. Of dit artikel de standaard voor algemene terminologie wordt weet ik het niet, maar het heeft me geholpen om de definities in mijn hoofd aan te scherpen.

Verwijzingen
Hackernoon publiceerde over de top-10 blockchain-platforms om naar te kijken in 2018, een spetterend persbericht: MAS, SGX-partner met Anquan, Deloitte en Nasdaq om blockchain te gebruiken voor de afwikkeling van tokenized assets en de Belgische kijkt naar blockchain voor transmissie van energietransmissiesysteem voor vraagrespons.

En hiermee komen we aan het einde van ‘Vorige week in blockchain’. Kijk op mijn website: http://www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waar ik het over had in de beschrijving: Cointelegraph, Jesse Frederiks van De Correspondent, The World Bank, Steve Wozniak en Equi, Canada en onderzoek van de universiteit van Cambridge. Ik hoop je volgende week te zien voor mijn volgende aflevering.. Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord, deel deze podcast dan met je vrienden en op sociale media en klik op die vijf sterren in je podcast-app en beluister de podcast in het Nederlands op Blocker.nl!

Bronnen:

Scaling
https://cointelegraph.com/explained/blockchains-scaling-problem-explained

De Correspondent
https://decorrespondent.nl/8628/de-blockchain-een-oplossing-voor-bijna-niets/2927658965088-2d3a5d2e

Wereld Bank
https://www.cnbc.com/2018/08/24/world-bank-exceeds-expectations-with-world-first-blockchain-bondcba.html

Steve Wozniak
https://nulltx.com/exclusive-interview-apple-co-founder-steve-wozniak-talks-blockchain-reveals-upcoming-involvement-with-crypto-startup/

Onderzoeksartikel
https://www.jbs.cam.ac.uk/faculty-research/centres/alternative-finance/publications/distributed-ledger-technology-systems/#.W4VHah9uJeW

Verwijzingen:

Top 10 blockchain platforms
https://hackernoon.com/top-10-blockchain-platforms-to-watch-for-in-2018-eef7b992acba

MAS, SGX, Anquan, Deloitte and Nasdaq
https://www.straitstimes.com/business/banking/mas-sgx-to-partner-anquan-deloitte-nasdaq-to-harness-blockchain-technology-for

Support me op Patreon: www.patreon.com/wimpelgrim

Music © by https://www.bensound.com

Door |2018-09-02T19:41:21+00:002 september 2018|Categorieën: Nieuws, Projects|Tags: , , , , , |0 Reacties

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 35