Je bent hier:--Blockchain podcast Wim Pelgrim week 33

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 33

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain enthousiasteling met een wekelijkse podcast op Blocker.nl.

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain! In de afgelopen periode heb ik veel gelezen hierover en in deze podcast zal ik je de hoogtepunten van de afgelopen 5 weken in ongeveer 20 minuten vertellen, omdat het zo veel is dat het niet in mijn normale 10 past. Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: voel je dan vrij om deze podcast te delen op je sociale netwerk!
Laat het me weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt. En als je van deze wekelijkse podcast houdt, kun je me steunen door naar Patreon.com/wimpelgrim te gaan, dat kan al vanaf 1 dollar per maand!

Klik hier om de podcast te luisteren

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’.
Ik heb de afgelopen week een geweldige zomervakantie gehad. Ik heb Griekenland bezocht, het eiland Rhodos, en ik heb daar een geweldige vakantie gehad. Daarnaast liep ik op de Vierdaagse van Nijmegen: 200 kilometer in 4 dagen, wat een geweldig evenement is. Zoek het maar eens op als u er meer over wilt weten.
Ik heb ook een paar wijzigingen aangebracht in de podcast: ik heb een nieuwe podcast-microfoon, de Bleu Yeti en ik hoop dat je het verschil kunt horen. Ik heb ervoor gekozen om u meer te vertellen over een paar items en om naar andere bronnen te verwijzen voor interessant maar kleiner nieuws. En ik heb een paar nieuwe categorieën. U zult zien hoe dat in de komende minuten werkt. En zoals je misschien al gemerkt hebt, is mijn podcast geüpload op donderdag in plaats van woensdag en dat is vanwege mijn nieuwe schoolrooster. Ik zal veel bespreken, dus geen index aan het begin van deze podcast. Ik zal beginnen met het nieuwe technologische nieuws.

Technologie
In de afgelopen paar weken was er niet veel technologisch nieuws: één soort persbericht bleef terugkomen: bedrijven die een octrooi verwierven of indienden. Mastercard, Bank of America, Wells Fargo, Wallmart, Nippon Telegraph, Barclays … de lijst groeit. En ik denk dat dat niet cool of grappig is: het is echt, echt raar, omdat een octrooi en decentralisatie, democratisering, distributie niet mengen. Misschien is mijn benadering van dit probleem zwart of wit, maar ofwel geloof je in grote bedrijven die eigenaar zijn van technologie of je gelooft in een gemeenschap die technologie gebruikt. Maar als je het grijze gebied daarin ziet, hoor ik graag van je op Twitter.
De stoutmoedigste bewering die in de laatste maanden is uitgesproken, is een Reddit-verklaring waarin wordt beweerd dat proof-of-stake is opgelost. Na enige discussie er over op Reddit, schreef Coindesk in juli een artikel over deze claim. Proof of Stake zou het volgende grote consensusalgoritme van de industrie kunnen zijn. Het verschilt van Bitcoins Proof-of-Work, vooral omdat het niet veel computervermogen vereist en dus meer energie-efficiënt is en gebruikers gemakkelijker kunnen deelnemen, omdat ze geen hardware hoeven aan te schaffen. Maar zowel ontwikkelaars als computerwetenschappers hebben de heilige graal van Stake nog niet gevonden. En het artikel van Coindesk laat zien dat: theoretisch klinkt het verhaal van Charles Hoskinson solide, maar theorie en praktijk hebben in het verleden aangetoond dat ze tegengesteld zijn. Een interessant gebied van technologisch onderzoek om in de gaten te houden.

Long-read
Ik heb al eerder gezegd we zullen dit jaar meer nieuws over ‘over de heuvel’ en ‘wat echt belangrijk is’ zien. Twee mooie artikelen over de hype werden vorige maand gepubliceerd. Ik zal dieper ingaan op een artikel van McKinsey. Het managementadviesbureau schreef een rapport over het strategisch belang van blockchain voor grote industrieën en ook voor wie welk soort waarde vastlegt via welk type aanpak. Het onderzoek geeft een goed overzicht voor iedereen die veel over blockchain heeft gehoord, maar weet niet wat ermee te doen: veel voorkomende mythen, categorieën van blockchain-use cases, architectuurtypes en impact op verschillende sectoren. Als we naar die laatste grafiek kijken, zal de grootste impact op alle sectoren volgens McKinsey op de kosten liggen. Manifacturering en mijnbouw zullen het minst worden geraakt door blockchain, financiële dienstverlening, gezondheidszorg en de publieke sector zullen een grote impact hebben op omzet, kosten, sociaal en zelfs kapitaal. Een interessante langgelezen voor iedereen. Controleer de link!

Bedrijven
Twee grote technologiebedrijven hadden vorige maand blockchain gerelateerd nieuws: Facebook en Google. Facebook lijkt serieus te zijn over haar blockchain-initiatieven, omdat David Marcus, hoofd van blockchain op Facebook de board van Coinbase verlaat. Lees meer in de link in de beschrijving. Het belangrijkste bedrijfsnieuws komt van Google. Nadat Oracle zijn eigen blockchain als een service aankondigde en eerdere initiatieven van bijna alle grote technologiebedrijven, waaronder Microsoft die ik eerder heb besproken, liep Google op dit gebied achter. En ik ben niet de enige: Google-oprichter Sergey Brin zei dat ook. Begin juli woonde hij een blockchain-conferentie bij in Marokko en liet Google de kans voorbij lopen om in de voorhoede van de blockchain-technologie te staan. Hij is persoonlijk geïnteresseerd, hij heeft zelfs een Ethereum miner ingericht met zijn zoon en zei voor dat Google X ergens aan werkte. En aan het eind van de zomer kondigde Google aan dat zijn cloudplatform later dit jaar blockchain-technologie zal ondersteunen. Applicaties voor Hyperledger Fabric en Ethereum worden mogelijk gemaakt. Google werkte samen met twee bedrijven met ervaring in gedistribueerde technologie en sloot zich aan bij een privé-bèta van een nieuwe coderingstaal voor smart contracts. Dus het lijkt alsof ze een inhaalslag maken. Maar Google moet zich bij andere netwerken en bedrijven voegen, in plaats van de plek te zijn om naartoe te gaan.

Overheid en recht
Veel landen en regio’s willen de plek zijn waar je naartoe gaat voor de blockchain. Ohio werd blockchain vriendelijk en alle ogen zijn gericht op Malta, een klein Europees land. In de links een interview met de blockchain-leiding van de Maltese overheid. Interessant, maar misschien iets voor historici die terugkijken op de grote blockchain-oorlogen in 2018. Het beste artikel dat ik de afgelopen maanden heb gelezen over de juridische kant van blockchain gaat over Hyperledger Fabric 1.2. In deze nieuwste versie van Fabric heeft Hyperledger een GDPR-compatibele oplossing ingebouwd. Het is een nogal technisch artikel als je de link in de beschrijving aanvinkt, maar met een samenvatting: binnen het blockchain-netwerk kun je peers autoriseren om de hash van de gegevens in het grootboek te zien, maar je bewaart de feitelijke gegevens in de privédatabase. Niet-bevoegde peers hebben de privédatabase niet gesynchroniseerd en zien alleen de hash in het grootboek. Het grootste probleem met blockchain en GDPR tot nu toe was het recht om te worden vergeten. Wanneer u privégegevens hebt, kan die worden verwijderd en vergeten en de hash die nog in het grootboek bestaat, kan nooit worden gerelateerd aan de werkelijke onbewerkte gegevens.

Nieuwe toepassingen
Het aantal nieuwe ‘killer apps’ dat uitkomt is enorm en ik probeer de kersen eruit te plukken. Controleer de verwijzingen aan het einde van deze podcast voor meer informatie. De enige app die ik deze week zal bespreken is Oasis Labs: een start-up dat in Silicon Valley lijkt rond te zoemen. CEO van het bedrijf is Dawn Sung, een UC Berkley-professor, wil Ethereum van de troon stoten. Oasis heeft twee technologische ontwikkelingen om fundamentele beperkingen van Ethereum overwinnen, gepubliceerd in een onderzoekspaper: de eis dat elk knooppunt elke smart contract uitvoert, beperkt de prestaties en de smart contracts van vandaag kunnen de vertrouwelijkheid van gevoelige gegevens niet garanderen. De oplossing: contractuitvoering scheiden van consensus. Het lijkt me een slimme benadering en veel beleggers denken dat blijkbaar ook: ze hebben 45 miljoen dollar opgehaald voor private token-verkopen.

Hardware
Nu naar blockchain-hardware: de eerste blockchain-telefoons komen uit. De Sirin Labs Finney blockchain-smartphone en de HTC Exodus. De telefoons verschijnen de komende maanden, maar in de zomer verscheen de meeste informatie over de telefoons online. HTC’s telefoon maakt deel uit van een netwerk: elke telefoon is een knooppunt; het is een universele portemonnee, uw identiteit wordt opgeslagen op de telefoon en u kunt DApps gebruiken op uw mobiele apparaat. De Finney-telefoon is ook een portefeuille en zorgt voor veilige p2p-uitwisseling van resources en Sirin Labs maakt gebruik van verschillende oplossingen voor cybersecurity. Ik heb ze gezien en ze zien er allebei geweldig uit. Maar waarom zou je een blockchain-smartphone willen? Waarom moet je telefoon een blockchain-knooppunt zijn? Wat is het voordeel op de lange termijn? En hoe moeten we de batterijcapaciteit over het netwerk delen zoals beschreven op de Finney-website? Ik ben nog niet overtuigd, maar als je dat bent, deel je mening met mij op Twitter: @wimpelgrim.

O mijn God!
Vervolgens naar de categorie Oh my god. Waarom heet het Oh mijn god? Omdat ik een grote Friends fan ben. En soms lees je dingen waardoor Janice “Oh – My – God” in mijn hoofd schreeuwt! Drie kleine oh mijn god momenten in de laatste weken en een grote. Gibraltar United betaalt zijn voetballers in cryptocurrencies. Waarom? Wat is er mis met dollars voor je hypotheek? Schijnbaar om corruptie te beëindigen, maar ik denk dat het meer is omdat meer mensen nu meer over de club praten dan vorige week.
Herinner je Long Blockchain Island ice tea nog? Het bedrijf dat zijn naam veranderde om zijn aandelen te zien stijgen en stijgen? Ze worden gedagvaard door de Securities and Exchange Commission. Omdat ze niets doen met blockchain en beleggers misleiden. Whoops!
En de beste clickbait-titel gaat naar Hackernoon: “Kan blockchain seks overbodig maken?” Het antwoord is simpelweg “Nee”, maar de titel maakt alle claims die andere bedrijven over blockchain maken uiterst belachelijk.
Maar de grootste “Oh my god” is West Virginia: de staat wil een smatphone-app gebruiken, gebaseerd op blockchain tijdens zijn tussentijdse verkiezingen. Algemene verkiezingen en stemmen met smartphones. En het beveiligen door blockchain te gebruiken. Ik weet niet waar ik moet beginnen met vertellen hoe slecht dit idee is. Hoe kan de staat het stemgeheim garanderen? Hoe maakt een blockchain de resultaten betrouwbaarder dan een centrale database? Waarom willen we dit soort stemmen? En ik zou nog wel even kunnen doorgaan. Maar laten we het houden bij: “Oh – mijn – God!”

Onderzoek
Na bedrijven en overheden duiken overal ter wereld onderzoeksinstituten op die zich richten op blockchain. Deze zomer startte Turkije een universitair blockchaincentrum, Deloitte opende een expertisecentrum voor blockchain, de Universiteit van Manila startte een blockchainlaboratorium en China leidt een internationale onderzoeksgroep voor standaardisatie in IOT en blockchaintechnologie. En dat is geweldig, want we kunnen alleen het beste bereiken en het beste uit deze technologie halen als niet alleen privé-bedrijven aan blockchain werken, maar ook wetenschappelijke onderzoekers aan blockchain werken. Zoals we hebben gezien bij internet en cybersecurity: wetenschappelijk onderzoek heeft internet beter gemaakt en houdt toezicht op de plannen van overheid en bedrijven.

Aanbevolen leesvoer
Wat moet je nog meer lezen deze week? TRON neemt Bittorrent over, Blockchainbubbel barst (Nederlands), De Wereldbank kiest Commonwealth-bank voor ’s werelds eerste blockchain-obligatie, Buterin: “Gecentraliseerde beurzen gaan branden in de hel …”, de eerste sharia-gecertificeerde blockchain is gestart, Chinese internetgebruikers delen gecensureerde artikelen via blockchain, claimt de Commonwealth bank succes in de wereldhandels test, app store door CLS en IBM en eerste klanten op We.trade door Rabobank Nederland.

En hiermee komen we aan het einde van ‘Vorige week in blockchain’. Kijk op mijn website: http://www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waar ik het over had in de beschrijving en kom zeker na de vakantie terug voor mijn nieuwe podcast op Soundcloud. Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord, deel deze podcast dan met je vrienden en op sociale media en klik op die vijf sterren in je podcast-app en beluister de podcast in het Nederlands op Blocker.nl!

Bronnen

Proof-of-stake
https://www.coindesk.com/a-3-3-billion-claim-has-cardanos-blockchain-solved-proof-of-stake/

McKinsey research
https://www.mckinsey.com/business-functions/digital-mckinsey/our-insights/blockchain-beyond-the-hype-what-is-the-strategic-business-value

Facebook
http://www.businessinsider.com/blockchain-facebook-david-marcus-leaves-coinbase-board-2018-8

Sergey Brin
https://www.cnbc.com/2018/07/09/brin-says-google-failed-the-bleeding-edge-blockchain.html

Google Cloud
https://www.computerworld.com/article/3291334/blockchain/google-to-offer-blockchain-as-part-of-cloud-service.html

Ohio
https://www.daytondailynews.com/business/ohio-just-became-blockchain-friendly/5OFjJjyj9xwzjrDPnuiWlO/

Malta
https://money.cnn.com/2018/07/18/technology/startups/malta-blockchain/index.html

Interview with Maltese blockchain lead
https://theedtechpodcast.com/119-blockchain-in-education/

Hyperledger Fabric
https://medium.com/wearetheledger/private-db-a-built-in-gdpr-compliant-solution-for-hyperledger-fabric-1a082da1b301

Oasis Labs
https://siliconangle.com/2018/07/09/oasis-labs-blockchain-startup-led-uc-berkeley-scientists-raises-45m/

Finney
https://sirinlabs.com/

HTC Exodus
https://www.htcexodus.com/

Gibraltar
https://www.newsbtc.com/2018/07/30/gibraltar-united-will-pay-players-in-crypto-next-season-in-world-first/

Long Blockchain Island Ice Tea
https://gizmodo.com/long-blockchain-maybe-not-as-smart-as-it-thought-1828042681

Hackernoon
https://hackernoon.com/can-blockchain-make-sex-obsolete-ffd0a28e8924

West Virginia
https://mashable.com/2018/08/07/smartphone-blockchain-voting-west-virginia/

Turkey
https://www.dailysabah.com/business/2018/08/04/turkey-inaugurates-first-university-blockchain-center

Deloitte
https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/over-deloitte/articles/deloitte-opens-blockchain-center-of-expertise.html

Manilla
http://ateneo.edu/ls/sose/sose/news/features/first-university-based-blockchain-research-lab-launched

China
https://bitpinas.com/news/china-lead-standardization-iot-blockchain-technology/

TRON and Bittorrent
https://www.coindesk.com/tron-foundation-completes-acquisition-of-bittorrent/

Blockchainbubbel barst
https://www.techzine.be/blogs/16799/blockchainbubbel-barst-verschil-tussen-hype-en-realiteit-is-te-groot.html

World Bank
https://www.cnbc.com/2018/08/10/world-bank-picks-commonwealth-bank-for-worlds-first-blockchain-bond.html

Buterin
https://techcrunch.com/2018/07/06/vitalik-buterin-i-definitely-hope-centralized-exchanges-go-burn-in-hell-as-much-as-possible/

Sharia
https://cointelegraph.com/news/stellar-becomes-first-sharia-certified-blockchain-for-payments-and-asset-tokenization

Chinese censor avoidance
https://www.theverge.com/2018/7/24/17607690/chinese-internet-users-blockchain-share-censored-news-article-vaccines

Commonwealth bank
https://www.coindesk.com/commonwealth-bank-claims-success-in-global-trade-blockchain-test/

App store
https://www.forbes.com/sites/tomgroenfeldt/2018/07/30/cls-and-ibm-launch-blockchain-app-store-with-banks-and-fintechs/

Rabobank
https://www.rabobank.com/nl/press/search/2018/20180703-wetrade-live.html

Support me on Patreon: www.patreon.com/wimpelgrim

Music © by https://www.bensound.com

Door |2018-08-21T20:52:12+00:0021 augustus 2018|Categorieën: Nieuws|Tags: , , , , , |0 Reacties

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 33