Je bent hier:--Blockchain podcast Wim Pelgrim week 24

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 24

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain-liefhebber met een wekelijkse podcast op www.blocker.nl.

      Blocker.nl - blockchain weekoverzicht week 24 - Wim Pelgrim

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain in minder dan 10 minuten!

Laat het me weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt. En als je van deze wekelijkse podcast houdt, kun je me steunen door naar Patreon.com/wimpelgrim te gaan, beginnend bij 1 dollar per maand!

Deze week zal ik drie technologische platforms bespreken: Fujitsu, Samsung en SAP, de gemeenten Eindhoven en Utrecht, de centrale banken van Zuid-Afrika en Nederland, het onderwijs in Malta, de Blockchain Innovation Conference en de katholieke kerk.

Technologie
Als we kijken naar de technologische ontwikkelingen, integreren veel grote technologiebedrijven blockchaintechnologie in de platforms of ICT-oplossingen die ze aanbieden. Een paar weken geleden sprak ik over de Microsoft Azure Blockchain Workbench, deze week hebben zowel Fujitu, Samsung als SAP een blockchain-functie op hun platform aangekondigd. Eerst Fujitsu; het bedrijf richt zich op Retail mechanismen, zoals digitale punten, postzegels en kortingsbonnen. Met behulp van blockchain-technologie kunnen klanten de winkelactiva voor een beperkte tijd in bepaalde gebieden gebruiken. Het persbericht gaat over alle voordelen die deze nieuwe service biedt aan retailers. De tokenverkoop begint binnenkort.

Het persbericht van Samsung was in het Koreaans en omdat mijn Koreaan niet zo goed is als vroeger, heb ik in plaats daarvan een Engelstalig artikel gebruikt. Samsung SDS, de IT-afdeling van de grote onderneming, begint met Nexfinance, een digitaal financieringsplatform. Beproefde technologieën worden gecombineerd met nieuwe technologieën, zoals de blockchain. Samsung zet zijn blockchain-inspanningen voort, na het nieuws van afgelopen april over de toeleveringsketen van Samsung en het nieuwsartikel waarnaar in de beschrijving wordt verwezen, vermeldt andere blockchain-activiteiten van Samsung.

SAP is de volgende in deze nieuwscategorie. Het bedrijf heeft aangekondigd dat de SAP Leonardo Blockchain-service algemeen beschikbaar wordt. De onderliggende blockchain-technologie is zeer flexibel: je kunt Hyperledger, Multichain of een ander ledger gebruiken. Reden is dat SAP zich niet wil binden aan een onderliggend ledger, totdat de markt beslist welke weg te gaan. Een slimme keuze denk ik, het is te vroeg om te zeggen welke van de ledgertechnologieën die er zijn, de standaard zullen worden. Niemand wil de volgende Betamax zijn (kijk op Wikipedia als u die referentie niet kent).

Toepassingen
Daarna naar enkele regeringen in Nederland: de gemeenten Utrecht en Eindhoven. Ze testen een applicatie om je ID te verifiëren met behulp van de blockchain. Een testgroep kan hun identiteit en leeftijd verifiëren bij het gemeentehuis. Ze ontvangen twee certificaten op de blockchain om hun identiteit te bewijzen en bewijzen dat ze ouder zijn dan 18. Met een gezichtsherkenningsscan kunnen ze een QR-code genereren en dat laten zien in hotels, winkels en andere locaties. De testresultaten zijn eind 2018 beschikbaar.

Twee centrale banken hebben vorige week verklaringen over de blockchain afgelegd. En het interessante is: ze zijn bijna tegenovergesteld! Zuid-Afrika was heel positief, Nederland … nou … niet zo erg.

Ik sprak over de pilot van de Centrale Bank van Zuid-Afrika in een eerdere podacast. Deze week waren de resultaten binnen: de bank claimt een succes! Het persbericht luidt: “De resultaten laten zien dat het typische dagelijkse volume van het Zuid-Afrikaanse betalingssysteem in minder dan twee uur kan worden verwerkt met volledige vertrouwelijkheid van transacties en definitieve afhandeling. […] De SARB was in staat om de details van alle transacties te bekijken om regulerend toezicht mogelijk te maken. “De bank en de deelnemers aan de test nemen nota van veel zaken voordat een DLT-gebaseerd systeem als standaard wordt gebruikt: wettelijke, regelgevende en economische factoren moet worden overwogen.

De Nederlandsche Bank beëindigde ook een test, een driejarige test van vier prototypen in dit geval. En hun conclusie: de blockchain (of gedistribueerde grootboektechnologieën) zijn niet geschikt voor de infrastructuur van de financiële markt. Het is te inefficiënt, mist capaciteit en gebruikt te veel energie. En die conclusies verbazen me niet. De technologie is nog niet volwassen genoeg en misschien is het geen kopie van het oude systeem, zoals we het kennen. Het internet was niet gereed om het gedrukte papier in 1993 te vervangen, maar het is nu wel. Misschien kwam deze test te vroeg. De bank blijft de ontwikkelingen op dit gebied onderzoeken, maar start niet meer met pilots.

En na twee banktoepassingen gaan we naar Malta. Vorig jaar is Malta begonnen met een pilot om de archieven van burgers op blockchain te zetten en ze nemen de laatste proef af. Alex Grech, docent aan de Universiteit van Malta, hoopt dat het project zal worden voortgezet, zei hij vorige week. En dat voorafgaand aan de voltooiing van de test. Als de test een succes is, wordt het project uitgebreid naar alle 400.000 inwoners van Malta en kunnen ze educatieve records en transcripties op blockchain opslaan en delen, met behulp van Blockcerts, een standaard ontwikkeld door MIT. Blockcerts gebruikt de Bitcoin-blockchain, niet de meest logische keuze in mijn ogen: ik zou liever een ‘permissioned’ blockchain gebruiken voor dit soort informatie.

Overige
In Utrecht vond afgelopen donderdag een grote blockchain-conferentie (Blockchain Innovation Conference) plaats. Zoals aangekondigd (podcast # 14 / Blocker.nl 9 mei) ademde de conferentie een sfeer van realisme: blockchain komt uit de hype van het crypto-landschap. De keynotes waren van Wiebe Draijer van Rabobank, die de blockchain-strategie van de bank en de eerste app presenteerde gericht op het regelen van internationale handelstransacties en vooral hun banken en door Jon Kuijper over de Koopmans-logistics die vertelde over hun blockchain avonturen, die ik in podcast # 13 heb besproken (Blocker.nl 2 mei).

En ‘last but not least’ en het meest verrassend is de katholieke kerk! De doelstellingen van de organisatie zijn mij niet duidelijk, maar vertegenwoordigen de katholieke waarden in de blockchain-gemeenschap en profiteren de kerk door de armen in de ontwikkelingslanden te machtigen, veilige opslag van belangrijke informatie voor de lange termijn, zoals voor sacramenten en het ontsluiten van waarde in eigendommen en bezittingen van de kerk. Dit is wat ik noem “Blockchain gebruiken omdat het cool is … gewoon cool”. Ik heb geen idee hoe dit mensen kan helpen.

En daarmee rond ik de Podcast van deze week af. Kijk op mijn website: www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waar ik het over had in de beschrijving: Fujitsu, Samsung, SAP, Eindhoven en Utrecht, de centrale banken van Zuid-Afrika en Nederland, Malta, Blockchain Innovation Conference en de katholieke kerk. Kom zeker volgende week terug voor mijn nieuwe Nederlandse podcast op Blocker.nl! En als je het leuk vindt wat je hebt gehoord, deel deze podcast dan met je vrienden en op sociale media.

Bronnen:

Fujitsu
http://www.fujitsu.com/global/about/resources/news/press-releases/2018/0606-01.html

Samsung
https://cointelegraph.com/news/samsung-unveils-blockchain-platform-to-enhance-competitiveness-of-finance-businesses

SAP
https://techcrunch.com/2018/06/06/sap-latest-enterprise-player-to-offer-cloud-blockchain-service/

Eindhoven en Utrecht
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/development/6376826/250449/utrecht-en-eindhoven-testen-digitale-id-verklaring.html

Zuid-Afrikaanse reservebank
https://www.resbank.co.za/Lists/News%20and%20Publications/Attachment/8491/Project%20Khokha%20Press%20Statement%2005%20June%202018.pdf

Nederlandse Centrale Bank
https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/DNBulletin2018/dnb376502.jsp

Malta
https://cryptovest.com/news/malta-eyes-blockchain-expansion-as-credentials-pilot-ends/

Blockchain Innovation Conference
http://www.quotenet.nl/Nieuws/1-miljoen-auto-s-in-de-blockchain-Bijna-klaar-op-de-blockchainconferentie-daalt-de-realiteit-in-215688

Katholieke kerk
https://www.ucatholic.com/blog/major-initiative-bringing-blockchain-tech-to-the-catholic-church/

Steun me op Patreon: www.patreon.com/wimpelgrim
Muziek © door https://www.bensound.com

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 24