Je bent hier:--Blockchain podcast Wim Pelgrim week 20

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 20

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain enthousiasteling met een wekelijkse podcast op Blocker.nl.

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain in minder dan 10 minuten! Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: voel je dan vrij om deze podcast te delen op je sociale netwerk!
Laat het me weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt. En als je van deze wekelijkse podcast houdt, kun je me steunen door naar Patreon.com/wimpelgrim te gaan, dat kan al vanaf 1 dollar per maand!

Deze week is het een volle aflevering. Ik zal een paar regeringen en de blockchain bespreken, waaronder Colorado, China en Nederland. Verder heb ik wat nieuwsitems over het gebruik van blockchain en een aantal bedrijven hebben interessante informatie, zoals Ripple, Botchain, Microsoft en Facebook.

Regeringen en de blockchain
In Colorado werd de wet HB14-26, ook wel de “epic fail” genoemd door een van de architecten, senator Tim Neville, vorige week weggestemd met maar één stem verschil. Deze wet zou open blockchain-tokens uitgesloten hebben uit de definitie van een beveiliging onder de Colorado Securities Act. Het zou meer innovatie in de staat en start-ups, die via een ICO financiering wilden krijgen, hebben gestimuleerd, maar het werd door het Colorado Department of Regulatory Affairs breed en vaag genoemd. Een ongelukkige tegenslag voor de Centennial State.

Net als veel andere regeringen wil China grip krijgen op de markt voor cryptocurrency. Een wetenschappelijke instelling, onder toezicht van de Chinese overheid, publiceert een maandelijkse beoordeling van blockchain-projecten. Dit systeem, dat de “Global Public Chain Assessment Index” wordt genoemd, zal zich in eerste instantie richten op 28 grote blockchain-projecten, waarbij gekeken wordt naar hun technologische mogelijkheden en use cases. De aankondiging volgt op het initiatief om standaarden voor blockchains in China te ontwikkelen (podcast # 7). Wat de 28 projecten zijn weet ik niet, daar kan ik geen informatie over vinden. Maar het is zeker dat China hard werkt aan de blockchain, zoals veel regeringen.

In Nederland presenteerde de Nederlandse Blockchain Coalitie de eerste onderzoeksagenda over blockchain. Het persbericht vertelt ons dat alle aspecten die relevant zijn voor de verdere ontwikkeling van blockchain worden behandeld, inclusief technologie, juridische kwesties, economische impact en ethiek. De agenda heeft betrekking op zowel fundamentele als toegepaste onderzoeksvragen. Meerdere organisaties zullen vorm geven aan de agenda, waardoor uiteindelijk miljoenen euro’s beschikbaar komen voor wetenschappelijk onderzoek. De coalitie beweert bovendien dat het de eerste keer is dat een dergelijke onderzoeksagenda binnen een nationale context en op wetenschappelijke basis is opgesteld. Dat weet ik niet zeker, dus laat het me weten als je daar informatie over hebt.

Gebruik van blockchain
Dan enkele nieuwsitems over het gebruik van de blockchain. Bitfortune heeft een Blockchain-disruption infographic gemaakt. Het is niet de enige die er is, maar het is wel een gigantische. De infographic vat alle mogelijkheden samen die je over de blockchain hoort als een disruptieve technologie en geeft een breed scala aan velden die door de technologie beïnvloed zouden kunnen worden. Het noemt ook verschillende start-ups en bedrijven die actief zijn met blockchainoplossingen op die gebieden. Als je naar dit soort bronnen kijkt, zou je denken dat de blockchain overal aanwezig is.

Maar dat is niet helemaal waar. De Chainges-conferentie in Amsterdam vond vorige week plaats. Afgelopen januari hielden ze een enquête met meer dan 3000 respondenten van over de hele wereld. 35 procent van de responders was minder dan zes maanden betrokken bij blockchain, 11 procent had het net onder de knie. Uit een ander onderzoek van Gartner bleek dat slechts 8% van de Chief Information Officers zich bezighield met planning op korte termijn of actief experimenteerde met blockchain. 77 procent van de ondervraagde CIO’s zei dat hun organisatie geen interesse heeft in de technologie en/of dat er geen actie gepland is om het te onderzoeken of te ontwikkelen. Het persbericht van Gartner bevat meer gegevens uit de enquête, maar de rode draad in het nieuws: blockchain kan alles veranderen, maar we zien het nog niet. En financials lopen voorop.

Bedrijfsinfo
Zoals elke week sturen veel bedrijven persberichten over hun blockchain-implementatie. Deze week begin ik met Botchain, een start-up die bot-to-bot communicatie op de blockchain wil zetten. Met de opkomst van bots die namens een bedrijf zaken doen, groeit de vraag naar legitieme, gevalideerde en veilige middelen om de bots te registreren. Zoals Botchain vermeldt in het artikel over Techcrunch: “BotChain biedt botontwikkelaars, bedrijven, softwarebedrijven en systeemintegratoren de kritieke systemen, standaarden en middelen om de miljoenen bots en miljarden transacties aangedreven door AI te valideren, te certificeren en te beheren.” Met al deze autonome technologieën die evolueren, zullen we steeds vaker cross-overs zien.

Grotere bedrijven met blockchain-gerelateerd nieuws waren Microsoft en Facebook. Microsoft presenteerde hun blockchain workbench binnen hun Azure-platform. Het is een verzameling cloudservices die vaak nodig is om werkende blockchainapplicaties te maken. Workbench maakt het ook eenvoudig om blockchainworkflows te integreren met bestaande systemen. Na het interview met Azures principal (podcast #2) hoopt Microsoft dat ontwikkelaars prachtige applicaties zullen bouwen. Misschien probeer je het wel?

Facebook startte een nieuw team dat zich toelegde op de blockchain. Geruchten gaan dat Facebook in de toekomst cryptocurrencies gaat lanceren. David Marcus, die aan Messenger werkte, zal het team leiden. Hij plaatste er een Facebook-bericht over en Recode publiceerde er een artikel over. Marcus lijkt een slimme keuze voor deze functie: hij was de voormalige president van PayPal en trad in december toe tot het bestuur van cryptocurrency exchange Coinbase. We weten niet wanneer we er meer over zullen horen, maar we horen het zeker van dit bedrijf.

Tot zover dit blockchain weekoverzicht. Kijk op mijn website: www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waarover ik sprak in de beschrijving: Colorado, China, Nederland, de infographic en enquêtes van Chainges en Gartner, Botchain Microsoft en Facebook. Kom volgende week zeker terug voor mijn nieuwe podcast, in het Engels op Soundcloud en in het Nederlands op Blocker.nl

Bronnen

Colorado
https://www.ccn.com/colorado-blockchain-bill-hits-the-skids/
China
https://www.coindesk.com/china-backed-researchers-to-rank-the-worlds-blockchains/
Nederland
https://www.dutchdigitaldelta.nl/en/blockchain/nederland-presenteert-eerste-nationale-blockchain-onderzoeksagenda
Blockchain disruption infographic
https://bitfortune.net/blockchain-disruptions-infographic/
Chainges
https://medium.com/@info_64152/chainges-survey-results-487456286b0f
Gartner survey
https://www.gartner.com/newsroom/id/3873790
Botchain
https://techcrunch.com/2018/05/08/botchain-wants-to-put-bot-to-bot-communication-on-the-blockchain/
Microsoft
https://azure.microsoft.com/en-us/updates/now-available-azure-blockchain-workbench/
Facebook
https://www.facebook.com/davidm/posts/10160585531500195

Steun mij op Patreon: www.patreon.com/wimpelgrim

Muziek © door https://www.bensound.com

Door |2018-05-16T19:09:51+00:0016 mei 2018|Categorieën: Nieuws|Tags: , , , , |0 Reacties

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 20