Je bent hier:--Blockchain podcast Wim Pelgrim week 18

Blockchain podcast Wim Pelgrim week 18

Welkom terug bij een nieuwe ‘Vorige week in blockchain’. Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain enthousiasteling met een wekelijkse podcast op Blocker.nl.

Ik breng je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain in minder dan 10 minuten! Als je het leuk vindt wat je hebt gehoord: voel je dan vrij om deze podcast te delen op je sociale netwerk!

Oh, en wil je het me laten weten als je deze podcast leuk vindt of als je suggesties hebt? Je kunt contact met mij opnemen via Twitter (@wimpelgrim) of via mijn website: www.wimpelgrim.nl. Deel deze podcast ook vooral met je vrienden en sociale media!

      Blocker.nl - blockhain weekoverzicht week 18 - Wim Pelgrim

Deze week ga ik de Blockchain-essentials bespreken in het onderwijs, het Blockchain Research Institute, IBM, Ethereum, het Afrikaanse blockchain-initiatief en Goldman Sachs. Ik hoop dat ik alle technische details van het nieuws van deze week duidelijk kan maken voor je.

Ik wil niet elke week over het onderwijs praten (hoewel ik zelf leraar ben), maar in de beschrijving een link naar de Blockchain Essentials onderwijsconferentie in de VS op 16 mei. Tot zover het onderwijs.

Wim Pelgrim

Wim Pelgrim

Grote stakeholders in de blockchain wereld zijn (onder andere) IBM en Don en Alex Tapscott. De laatste twee hebben ongeveer een jaar geleden het Blockchain Research Institute (BRI) opgericht. De auteurs van Blockchain Revolution, een bestseller, willen nieuwe kansen verkennen, strategieën ontwikkelen en blockchain-technologieën implementeren samen met meerdere overheden en bedrijven. Vorige week kondigden ze een dozijn nieuwe leden aan die zich het initiatief voegen. Salesforce, Raiffeisen Bank International en Sweetbridge vergezellen nu bedrijven zoals SAP, Microsoft en KPMG en overheden van Toronto, Ontario en (het land) Canada. Het lijkt op de Nederlandse Blockchain Coalitie en verschillende andere samenwerkingsverbanden wereldwijd.

IBM (ook onderdeel van het onderzoeksinstituut) had meer nieuwtjes te melden vorige week. De Nederlandse tak van het bedrijf won een innovatieprijs voor hun samenwerking met Koopman Logistics. CIO Magazine heeft beide bedrijven een TIM Award toegekend voor de meest innovatieve samenwerking tussen een klant en een IT-leverancier. Ze ontwikkelden een gedistribueerde administratie voor de supply chain van het autobedrijf. Met deze applicatie zijn ze toonaangevend in hun vakgebied.

Een ander nieuwsitem van IBM is dat zij een octrooi hadden aangevraagd. Ze hebben een methode ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een netwerk van verbonden apparaten veilig op blockchain gebaseerde slimme contracten kan uitvoeren. Wat is het probleem dat IBM probeert op te lossen? Een IoT-gefocusseerd blockchain-netwerk kan zich niet bezighouden met “minen”, vanwege een gebrek aan rekenkracht, maar een grootschalige blockchain-mine zou het netwerk van IoT-apparaten gemakkelijk kunnen aanvallen. Hoe kan je dan toch het IoT blockchain-netwerk veilig maken? IBM zou het aantal nonces binnen een bepaald bereik beperken dat de IoT-apparaten kunnen gebruiken bij het bijwerken van de conceptuele blockchain. Het maakt de blockchain dynamisch aanpasbaar en er is geen stimulans voor een van de apparaten om rekenkracht te gebruiken voorbij de drempel. Dit betekent dat geen apparaat het netwerk wil overnemen.

En om het enigszins technisch te houden, wat nieuws van Ethereum. Topontwikkelaars denken dat de blockchain zou kunnen splitsen (een hard fork zoals het wordt genoemd) in twee. Wat is het probleem? In de code van Ethereum zorgt een fout ervoor dat geld verloren gaat. In totaal is 264 miljoen dollar verloren gegaan sinds de start van Ethereum. Maar het wijzigen van de regels van het netwerk kan de beveiliging in gevaar brengen en integriteit. Een belangrijke discussie vond ongeveer twee weken geleden plaats tijdens een vergadering. Tijdens deze discussie is een groot conflict ontstaan ​​tussen de twee grootste softwareplatforms die op het netwerk zijn gebouwd. Om het Ethereum-netwerk als een enkele blockchain te behouden (om een ​​hard fork te voorkomen) moeten beide softwareontwikkelaars dezelfde software gebruiken en consensus bereiken over de implementatie van de reparatie (van de eerder genoemde fout). Belangrijke spelers in de Ethereum-community hebben interesse getoond in het werken aan een oplossing voor de discussie.

In Zuid-Afrika hebben de studenten van de African Leadership Academy de blockchain geïmplementeerd. De 16- tot 19-jarigen hielden hun ‘Student Government’ verkiezingen met behulp van de blockchain-versie van het African Blockchain Initiative. Een van de medeoprichters, Cyril Michino van ABI, verklaarde op de website van de school: ‘De grootste uitdaging voor Afrika is transparantie. Door blockchain te gebruiken willen we de mensen macht geven; om de macht die de overheid kan hebben te decentraliseren, maar tegelijkertijd te beveiligen, omdat iedereen toegang heeft tot het systeem, maar niemand heeft controle. ‘ De use case wordt uitgelegd op de site van de school en van het African Blockchain Initiative en de organisatie hoopt dat het een blauwdruk kan zijn voor de nationale verkiezingen in Afrika.

Hoewel ik niet vaak over Crypto praat, kan één nieuwsbericht van vorige week niet worden genegeerd: Goldman Sachs heeft een crypto-handelaar ingehuurd. Waarom niet? Omdat Goldman Sachs maandenlang geen interesse in Crypto’s heeft getoond. De marktvraag naar investeringen in Crypto’s lijkt de bank deze stap te hebben gemaakt: klanten willen het. Maar de bank houdt het op een laag pitje: “[…] we onderzoeken hoe ze het beste hierin kunnen opereren”. Het is geen grote sprong in de Cryptocurrency-markt.

En daarmee rond ik de Podcast van deze week af. Kijk op mijn website: www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast en een volledig transcript van deze aflevering. Bekijk de links naar alle nieuwsitems waar ik het over had in de beschrijving hieronder: Blockchain Essentials in het onderwijs, het Blockchain Research Institute, IBM, Ethereum, het Afrikaanse blockchain-initiatief en Goldman Sachs. Volgende week hoop ik dat je weer terug komt voor mijn nieuwe Nederlandse podcast op Blocker.nl!

Bronnen:

Blockchain essentials in education
https://www.blockchain-education18.com/home

Blockchain Research Institute
https://www.blockchainresearchinstitute.org/blog/2018/04/24/new-blockchain-research-institute-members-include-global-leaders-in-banking-tech/

IBM wins innovation award
https://www.ibm.com/blogs/think/nl-en/2018/04/24/blockchain-innovatieprijs/

IBM applies for a patent
https://www.coindesk.com/ibm-reimagines-proof-work-blockchain-iot-devices/

Ethereum
https://www.coindesk.com/even-ethereums-top-developers-think-blockchain-split-might-inevitable/

African blockchain initiative
http://www.africanleadershipacademy.org/african-blockchain-initiative/

Goldman Sachs
http://www.tearsheet.co/blockchain-crypto/goldman-sachs-has-hired-a-crypto-trader

Door | 2018-05-16T10:15:05+00:00 4 mei 2018|Categorieën: Nieuws|Tags: , , , , , | BlockTalk reacties

Comments on Blockchain podcast Wim Pelgrim week 18