Welkom bij deze Blockchain Podcast van Week 16. De eerste in het Nederlands, op Blocker.nl. We gaan snel van start! Mijn naam is Wim Pelgrim, een blockchain enthousiasteling en in deze wekelijkse podcast breng ik je op de hoogte van alle belangrijke blockchain ontwikkelingen. En dat in minder dan 10 minuten!

Wellicht heb je mijn Engelse podcasts al eens gehoord op mijn eigen website, maar vanaf deze week neem ik deze podcast dus ook op in het Nederlands voor Blocker.nl. En als je enthousiast ben over deze podcast, deel hem dan vooral via social media!

Wim Pelgrim

Wim Pelgrim

Wat gaan we de doen deze week? Ik ga het hebben over het Nederlandse Guts, de Harvard-wet, identiteit op de blockchain, de bredere implementatie en risico’s van de blockchain in de EU en hoe we in de toekomst wel eens zouden kunnen gaan stemmen met behulp van blockchain technologie.

Als eerste wil ik even teruggaan naar podcast #5. Ik heb het daarin gehad over de Nederlandse startup Guts-tickets welke wordt gesteund door enkele populaire Nederlandse comedians zoals Jochem Meyer en Youp van ’t Hek. Guts wil ervoor zorgen dat tickets niet in bulk kunnen worden opgekocht en vervolgens voor veel geld worden doorverkocht. Er lijkt echter iets mis te zijn: de waarde van de cryptocurrency van de startup is gedaald tot onder de 50 eurocent die de oprichters beloofden. De dalende Etherprijzen hebben hier mee te maken, maar teleurstellende rendementen voor investeerders kunnen ook onderdeel zijn van het probleem. Bij Quotenet werden de oprichters geïnterviewd. Wat ze hier zelf over zeggen kan je hier teruglezen.

In Harvard Primavera schreven De Filippi en Aaron Wright over blockchain en de wet en ik adviseer wetgevers om hun boek te lezen. Ik kan helaas niet alles lezen en heb alleen de samenvatting kunnen doornemen, maar het boek bevat een aantal interessante vragen en inzichten ten aanzien van de juridische implicaties van de blockchain. De belangrijkste vraag in het boek: zouden we liever leven in een wereld die wordt beperkt door de regels van de wet of door de regels van de code. Gedecentraliseerde blockchain applicaties kunnen ons namelijk bevrijden van gecentraliseerde tussenpersonen, maar kunnen ons ook ‘onder het juk van de tirannie van code‘ dwingen.

In podcast #1 had ik het over Fummi. Dit is een toepassing om daklozen in New York een identiteit te geven en een manier om voor hun financiën te zorgen. Deze week twee nieuwe apps met hetzelfde doel: Houman Haddad als eerste. De toepassing gebruikt een private-fork van het Ethereum-netwerk om Syrische vluchtelingen een digitale portemonnee te geven, zodat ze zichzelf kunnen identificeren en transacties kunnen doen. Haddad werkt op dit moment aan het idee bij MIT.
En het is niet de enige blockchain toepassing in het nieuws die zich richt op identificatie. Ook Austin werkt aan een toepassing om dakloze burgers een identificatiemogelijkheid te geven en dat is dus al de derde applicatie. Hiernaast hebben Microsoft en de VN een jaar geleden het idee opgevat om de 1.1 miljard mensen in de wereld zonder registratie een ID te geven, dus dat is al nummer vier op dit gebied. Veel initiatieven, waarvan we hopen dat ze zullen slagen.

Het is bij deze applicaties belangrijk om – zoals met elk blockchain idee – zorgvuldig om te gaan met de informatie die opgenomen wordt in de blockchain: wanneer je verkeerde informatie in een blockchain stopt, is het namelijk moeilijk om deze eruit te krijgen. Wanneer je dus voor deze mensen middels blockchain technologie hun identificatie vastlegt, is het dan ook erg belangrijk om zeker te weten dat je de juiste persoon voor je hebt.

Er is overigens steeds meer informatie die aantoont dat de blockchain technologie volwassen en mainstream wordt: in de EU, aan de topuniversiteiten en bijvoorbeeld de Nederlandse digitale delta. Zo ook de Europese Commissie, bij monde van Andrus Ansip, vice-president van de EU. Hij noemde de DLT (Distributed Ledger Technologie) een van “de gebieden waarvoor Europa de beste positie heeft om een ​​leidende rol te spelen”. En zei verder dat er geld nodig was om deze ontwikkelingen verder vorm te geven. Dat de Europese commissie serieus is ten aanzien van Blockchain toont de lancering van het Blockchain Observatory and Forum ook aan.

En niet alleen de Europese Commissie, maar ook de lidstaten zijn actief bezig blockchain verder te ontwikkelen. Tweeëntwintig lidstaten hebben zich namelijk aangemeld om een ​​blockchain-partnerschap te creëren. “Blockchain gebaseerde diensten hebben het potentieel om meer gedecentraliseerde, vertrouwde, gebruikersgerichte digitale diensten mogelijk te maken en nieuwe bedrijfsmodellen te stimuleren, ten voordele van onze samenleving en de economie. […] De vandaag gelanceerde samenwerking stelt lidstaten in staat om samen met de EC het enorme potentieel van blockchain-technologie om te zetten in betere diensten voor burgers.”

Maar de blockchain technologie kent ook risico’s, zo benadrukte Prins Constantijn. De Prins van Oranje is een speciale afgezant voor de Nederlandse Startup Delta. Hij sprak tijdens de slotceremonie van de BlockChaingers-hackathon. Hij vertelde het publiek dat we niet dezelfde fouten moeten maken als bij het internet der dingen (IOT). “Laten we meer vertellen over hoe we de blockchain op een manier kunnen gebruiken die bijdraagt ​​aan de samenleving.”

Kijkend naar het nieuws van Facebook / Cambridge Analytica dat overal naar voren komt, hoop ik dat de ontwikkelaars van blockchain veel van die fouten leren en voorkomen dat deze gemaakt worden in de toekomst.

Omdat deze podcast gepubliceerd wordt op Blocker.nl zal ik van nu af aan wat Blocker-nieuws bespreken. Deze week een artikel van Raoul de Vries over stemmen via (blockchain) applicaties. De meeste van deze applicaties bevinden zich nog in het stadium van whitepapers, zoals Democratie Earth, welke begint met de voorverkoop van hun token. Veel van deze apps overlappen elkaar met hun ideeën, maar verschillen in technologie. Eén van bekendste is trouwens Voatz, vanwege een grote kapitaalinjectie door Medici Ventures van 2,2 miljoen.

Dit is het kort wat er in de afgelopen week onder andere gebeurde in de wereld van blockchain. Kijk op mijn website: http://www.wimpelgrim.nl voor meer informatie over mij en mijn podcast. Hier vind je ook een volledig transcript van deze aflevering.

Hieronder links naar alle bronnen waaraan ik refereer in deze podcast. En kom zeker volgende week terug voor mijn nieuwe podcast op Soundcloud en in het Nederlands op Blocker.nl!

Bronnen
Guts Tickets
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Crypto-leed-gaat-er-iets-mis-met-de-Nederlandse-cryptomunt-van-Guts-tickets-213497

Wet of blockchain?
http://harvardpress.typepad.com/hup_publicity/2018/04/blockchain-and-the-law.ht            ml

Syrische vluchtelingen
https://www.ccn.com/an-ethereum-blockchain-is-restoring-the-identity-of-syrian-refugees

Austin
https://www.engadget.com/2018/04/14/austin-test-provides-id-to-the-homeless-through-blockchain/

Microsoft en de VN
https://www.engadget.com/2017/06/19/microsoft-digital-id-initiative/

Europese Commissie
https://www.coindesk.com/blockchain-is-going-mainstream-says-european-commission-official/

Europese Lidstaten
https://www.computerweekly.com/news/252438884/22-European-countries-sign-up-to-blockchain-partnership

Prin Constantijn
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/digital-innovation/6335377/250449/prins-constantijn-wijst-blockchain-bouwers-op-risicos.html

Blokchain stem applicaties
https://blocker.nl/digitaal-stemmen-met-blockchain/

Muziek ©  https://www.bensound.com