Je bent hier:--Blockchain: kans of bedreiging voor Notaris?

Blockchain: kans of bedreiging voor Notaris?

De Notaris: de beroepsgroep wordt vaak aangehaald als hét voorbeeld die zonder twijfel ‘iets’ gaat merken van blockchain technologie, maar is dit wel zo?

Grootverdieners
Behoorde de notaris in vervlogen tijden samen met de predikant en de schoolmeester tot de notabelen van het dorp, tegenwoordig is er vooral veel te doen over de kosten die de Notaris rekent voor geleverde diensten. Uit dit artikel van de VRT blijkt dat sommige notarissen (in België) tot 160.000 euro bruto per maand verdienen. En zelfs de slechtst boerende notaris zou op z’n minst 60 à 70.000 euro per maand opstrijken.

Volgens Christian Luyten, communicatiedirecteur van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaatzijn de cijfers “niet representatief”. Volgens hem liggen de reële brutomaandlonen gemiddeld tien keer lager. En hoewel het waar is dat het onderzoek gehouden is onder slechts 2.6% van het totale aantal Belgische notarissen en de N in dit onderzoek hiermee aan de lage kant is, zal het niet verbazen dat de toon is gezet en de publieke opinie kritisch kijkt naar het honorarium van de Notaris anno 2018.

Nog wel van deze tijd?
Is het werk van de Notaris nog wel van deze tijd? Het lijkt een logische vervolgvraag die voortkomt uit de salarisdiscussie. En dan valt al snel het woord ‘Blockchain’. Dat is een technologie die “uitgevonden lijkt om notarissen te pesten”, aldus blockchainexpert Gerrie Smits.

Je kunt op z’n minst zeggen dat blockchain het potentieel heeft om de job van de notaris te vervangen – Gerrie Smits

Want hoewel vaak gezegd wordt dat de invloed van Blockchain technologie schromelijk wordt overdreven, lijkt deze invloed groter te kunnen zijn dan vaak wordt gedacht.

Dit blijkt uit het verhaal van Maka De Lameilleure, hoofd onderzoek en ontwikkeling aan de Antwerp Management School. Zij kreeg deze zomer te horen dat haar Georgische ouders hun huis aan haar wilden overlaten. “Ik vreesde dat dit weken ging duren, maar na twee uur was de transactie in orde, met dank aan blockchain.” Het land maakt voor Kadasterregistratie sinds een jaar volledig gebruik van Blockchain technologie. “Enkel bij het inbrengen van de documenten in dat systeem is er een notaris aan te pas gekomen om alles te valideren. Vanaf dan was hij niet meer betrokken.” De totale transactiekosten waren 200 dollar (162 euro).

bron: vrt

“Wij zien het als een ongelooflijke kans en we kijken echt naar uit”, reageert Christian Luyten daarop. “Dat zou een enorme verlossing zijn van allerhande paperassenwerk en administratie waarmee notarissen zich vandaag moeten bezighouden. Dat is een van de redenen waarom u vandaag vier maanden moet wachten op uw akte als u een huis koopt: notarissen moeten onder meer het kadaster, stedenbouw, hypotheekkantoren raadplegen. Die papieren laten lang op zich wachten. Met blockchain zou dat nog maar een paar uren of dagen duren.”

En hoewel het aantal Notarissen in Georgië gedaald is, zien de Belgische Notarissen Blockchain technologie niet als een bedreiging, maar als een kans om zicht te richten op datgene waar ze voor opgeleid zijn: het adviseren van klanten.

De rol van de notaris is net de burger adviseren: hoe meer tijd daarvoor vrijkomt, hoe beter de dienstverlening kan zijn. – Christian Luyten

In België is de federatie van Notarissen inmiddels de eerste Blockchain proef gestart. Het lijkt dé manier om nieuwe technologie een plaats te geven binnen bestaand werk. Omarmen en onderzoeken in plaats van het zien als een ongewenste bedreiging. Hoe de Notarissen in Nederland kijken naar de mogelijk rol van Blockchain technologie is nog onduidelijk, maar het Belgische initiatief zal ongetwijfeld met interesse gevolgd worden.

Welke beroepsgroepen denk jij dat er nog meer de invloed van Blockchain technologie gaan ondervinden?

Door | 2018-03-10T12:01:02+00:00 10 maart 2018|Categorieën: Nieuws|Tags: , | BlockTalk reacties

Comments on Blockchain: kans of bedreiging voor Notaris?