Bitcoin heeft het zwaar. Eerder kon je lezen dat het aantal zoekoprachten in Google naar de valuta met 80% is gedaald, waarna Google met het bericht kwam niet langer crypto gerelateerde advertenties te tonen. Voor Bitcoin blijkt de beker nog niet leeg, want volgens technische analysten doemt een zogeheten ‘Death Cross’ op voor de cryptocurrency. Deze term komt voor uit de forex markt en hiermee wordt de situatie bedoeld die ontstaat wanneer het kortlopend voortschrijdende gemiddelde de lijn van het langlopend gemiddelde doorbreekt.
Zoals in onderstaande grafiek is te te zien, komt deze situatie voor Bitcoin snel dichterbij.

Bron: Bloomberg

Wanneer de Death Cross een feit wordt kan de koers met 76 procent omlaag gaan naar 2.800 dollar ten opzichte van de piek eind februari, aldus technisch analist Paul Day, in Bloomberg.

Angst realistisch?
Maar wat betekent dit nu eigenlijk en is Bitcoin na een Death Cross ten dode opgeschreven? Zo’n vaart zal het niet lopen en het is overigens maar de vraag of bovenstaande scenario überhaupt opgaat voor digitale valuta als Bitcoin. In de eerste plaats is gebleken dat de cryptocurrency markt vele malen meer volatiel is dan klassieke markten, waardoor lang niet alle technische analyse modellen bruikbaar zijn gebleken en koersbewegingen vaker het resultaat zijn van FUD dan bijvoorbeeld een lang voorspelde Bearish Pennant. Hiernaast wordt de betekenis die aan een Death Cross wordt toegekend ook nog eens vaak betwist. Terwijl de analisten van Bloomberg aanwijzingen voor een verdere koersval, zijn er ook analisten die hier geen enkele toekomstige waarde toekennen.