Je $BTC HODL of toch maar verkopen vanwege FUD? Duizelt het jargon je al? Dan is hier de Blocker.nl Crypto begrippenlijst! Vandaar, een begrippenlijst.

Altcoin
De afkorting van Alternative coin. Oftewel: alle digitale valuta die naast Bitcoin bestaan.

Bearish
Een neerwaartse trendlijn. (Gaat vaak samen met je humeur).

Block
Een Blockchain is feitelijk niet anders dan een ketting van blokken. Deze blokken worden meestal via een versleutelde hash geconnect met het voorgaande blok in de keten en afgesloten met een digitale vingerafdruk.

Blockchain
Een digitaal grootboek waarin transacties worden vastgelegd, dat werkt vanuit een gedecentraliseerd netwerk dat niet gemanipuleerd kan worden. Zoals hierboven vermeld bestaat deze uit een ketting van blokken.

Bullish
Een opwaartse trendlijn. (Gaat vaak samen met je humeur).

Circulation supply
Het aantal coins dat in omloop is van een bepaalde digitale valuta.

(Coin)Exchange
Het online wisselkantoor waar wordt gehandeld in Cryptocurrencies. Bekende exchanges zijn Cryptopia, Kraken en Bittrex.

Core wallet
Een digitale portemonnee om je munten in te bewaren. Bezit heel de blockchain en biedt in veel gevallen programmeurs de mogelijkheid om met tools op of in de blockchain te ontwikkelen.

Cryptocurrency (crypto geld)
Een digitale munteenheid dat gebaseerd is op cryptografie. Dit betreft de Bitcoins en alle altcoins.

Dapps
Blockchain applicaties. Dapps staat voor decentrale applicates.

Double Spending (dubbel uitgeven)
Dit betekent dat een bepaalde cryptocoin meer dan één keer kan worden uitgegeven. Dit houdt de werking van de blockchain tegen.

DYOR
Do Your Own Research, vrij vertaald: Doe zelf onderzoek. Dit wordt vaak geroepen wanneer mensen ‘domme’ vragen stellen, maar ook dat door zelf onderzoek te doen je beter onderbouwde beslissingen kan maken.

Electrum Wallet
Een simpele wallet waarin je coins kunt bewaren. In dit geval wordt niet de hele blockchain gedownload, maar geleverd via een derde partij.

Encryptie
Vergrendeling van gegevens die bijvoorbeeld met een sleutel (private key) kunnen worden ontgrendeld.

Escrow
Een concept waarbij financiële goederen door een derde partij in bewaring worden genomen om deze te beschermen tijdens een asynchrone transactie.

FOMO
Fear Of Missing Out.  Deze term komt oorspronkelijk niet uit de cryptowereld, maar wordt hier wel veel gebruikt. Wanneer een coin snel stijgt verliest de ratio het vaak van de emotie en stappen beleggers massaal in, bang om kans op rendement te missen.

FUD
Fear, Uncertainty & Doubt. Hier is sprake van wanneer angst, onzekerheid en twijfel over een bepaalde coin wordt verspreid. Bijvoorbeeld toen China het verhandelen van Bitcoin verbood en de koers diep daalde.

Hard fork
Een protocol wijziging in een bestaande blockchain, waardoor een nieuwe blockchain ontstaat met eigen (nieuwe) regels. Een bekend voorbeeld hiervan is Bitcoin en Bitoin cash. Meer lees je hier.

Hash
Een versleuteling die niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

Hashrate
Dit is de snelheid waarmee de wiskundige problemen voor bepaalde blokken kunnen worden opgelost. Met andere woorden: de snelheid waarmee een nieuw blok kan worden ontdekt.

HODL
Een hold (houden), maar dan verkeerd geschreven. Naar verluidt een Bitcointalk gebruiker die in een dronken bui over zijn toetsenbord uitgleed. In de crypto wereld wordt het gebruikt om aan te teven dat munten ‘niet verkocht’ worden, maar vastgehouden (in de verwachting dat de koers verder zal stijgen).

ICO
Initial Coin Offering. Dit is een bepaalde vorm van crowdfunding, waarbij het publiek van tevoren kan investeren in een blockchain startup.

Dit is vergelijkbaar met een IPO, waarbij een bedrijf voor het eerst aandelen uitgeeft.

Market cap
Prijs per coin x het aantal coins in de omloop is.

Max Supply
Het maximaal aantal munten van een bepaalde cryptovaluta die ooit zullen worden uitgegeven.

Mining / minen
Minen is de term die gebruikt wordt voor het op zoek gaan naar nieuwe block rewards. Voor het vinden en oplossen van blokken, wordt een beloning uitgedeeld aan de miner.

Miner
Apparaat dat de blockchain(transacties) valideert.

Miner reward (block reward)
De beloning die een miner ontvangt voor de rekenkracht die hij levert voor het vinden en oplossen van blokken.

Node
Een computer of ander digitaal knooppunt met een volledige kopie van de blockchain van desbetreffend netwerk. Primair doel: consensus leveren over welk block wordt toegevoegd aan de blockchain en valideert deze.

(Crypto) OG
“Original Gangsta”. Deze geuzennaam wordt toegekend aan investeerders van het eerste uur. Deze ‘OG’s’ nemen zichzelf over het algemeen erg serieus.

P2P
Dit staat voor peer-to-peer. Dit verwijst naar computers die direct met elkaar een netwerk bouwen zonder dat er een centrale server tussen staat.

Public key
Openbaar toegankelijke ‘sleutel’. In de cryptocurrency  is dit ‘je wallet’.

Pump & Dump (pompen en dumpen)
Dit is een term die wordt gebruikt voor het pompen en dumpen van een coin. De coin wordt eerst op zeer goedkope wijze verkregen door een bepaalde groep personen die vervolgens de munt ‘pompen’ (de waarde sterk doen laten stijgen). Dit wordt veelal gedaan door gecoördineerde acties van  Pump & Dump groepen.  Wanneer de munt genoeg in waarde is gestegen, dumpen zij hun munten met veel winst, terwijl een grote groep – die vanuit FOMO zijn ingestapt – met verlies achterblijft.

Private key
De privésleutel om je wallet te kunnen openen.

Proof of Stake
Controle van de blockchain wordt gedaan door (wallet)adressen met een bepaalde hoeveelheid coins. Hoe meer coins, hoe meer rekenkracht je levert voor het valideren van desbetreffende blockchain.

Proof of Work
Dit is een methode waarin een blockchain(transactie) wordt gevalideerd met computerrekenkracht. Hoe meer rekenkracht je levert voor het verifiëren, hoe meer kans op het ontvangen van de block reward.

Satoshi
Dit is de kleinste deel van een Bitcoin, te weten 0,00000001.

Scam coin
Een coin die gecreëerd is met als enige doel om de schepper van deze coin rijk te maken (meestal door middel van pump en dump).

Smart Contract (slim contract)
Een tweezijdig smart contract is een onveranderlijke overeenkomst die op de blockchain is vastgelegd, waarin specifieke logische handelingen staan die vergelijkbaar zijn met een ‘normaal’ contract. Wanneer dit contract getekend is, kan het nooit meer veranderd worden. Een slim contract kan worden gebruikt om bepaalde benchmarks vast te stellen waaraan voldaan moet worden in ruil voor geld.

Wallet, een digitale portemonnee om, cryptocurrency in te bewaren. Voorbeelden zijn Jaxx, Exodus en de Gulden wallet.

Whale
Een whale is iemand die een groot percentage van een bepaalde cryptomunt bezit. Vaak is het zo dat een whale hierdoor ook de prijs van deze cryptomunt kan manipuleren.

Whitepaper
Een document dat tot in detail de propositie van de ICO beschrijft.

51% attack (51% aanval)
Een 51%-aanval stelt de situatie voor waar meer dan de helft van de computerkracht binnen een bepaalde blockchain van één persoon of één geconcentreerde groep komt. Dit zorgt ervoor dat deze groep de complete controle over deze blockchain krijgt. Ze kunnen dan bijvoorbeeld al het minen stoppen, alle transacties stoppen of elke coin van deze specifieke blockchain oneindig vaak uitgeven.