Blockchain-technologie kan de manier waarop bedrijven transacties doen volledig veranderen. Creditcards worden vanaf 1950 gebruikt en sindsdien zijn zakelijke transacties nooit meer hetzelfde geweest. Nu zijn creditcards meer dan alleen leningen op korte termijn of kredieten. Het is een manier voor mensen om beloningen te verdienen en vakanties te financieren die anders niet mogelijk zouden zijn. Het wijdverspreide gebruik van creditcards heeft zijn voor- en nadelen, maar alles overziend, lijkt het erop dat dingen moeten veranderen. Creditcards zijn in veel opzichten uitermate gunstig voor bedrijven. Klanten kunnen betalen voor dingen die ze in de huidige maand niet kunnen betalen door op hun kaart te ‘swipen’ en de uitgave naar de volgende maand te duwen. De aan de kaart gekoppelde bank betaalt het bedrijf voor de aankoop en vervolgens betaalt de klant de nieuwe schuld bij de creditcardmaatschappij. Bedrijven ontvangen snel betalingen en consumenten zijn geneigd om met een kaart meer uit te geven. Wat kan er fout gaan? Helaas veel. Creditcardfraude neemt toe en het wordt steeds gevaarlijker voor consumenten en bedrijven. De kredietbalans van consumenten kunnen met één swipe worden vernietigd en bedrijven kunnen ook de gevolgen van vervalste aankopen ondervinden. Afgezien van beveiligingskwesties hebben creditcards en andere traditionele betalingsmethoden nog andere nadelen. Banken en creditcardbedrijven heffen vergoedingen voor overboekingen en creditcardtransacties. Dit resulteert in kosten voor bedrijven die vaak worden doorbelast naar klanten in de vorm van hogere prijzen. Bancaire betalingen zijn bovendien relatief snel, maar soms toch niet snel genoeg. Het kan enkele dagen duren voordat een overboeking afgerond is en in deze wereldeconomie is dat gewoon niet goed genoeg.

Dit werpt een eenvoudige vraag op: “Is er een manier om de betalingsveiligheid en de betalingssnelheid tegelijkertijd te verhogen?” Blockchain-platforms, die gedecentraliseerde grootboeken beheren en de geschiedenis van alle transacties opslaan die plaatsvinden, hebben het antwoord. Deze baanbrekende technologie biedt bedrijven een manier om snel betalingen te verwerken en tegelijkertijd de veiligheid van de betalingen te garanderen, iets waar zowel consumenten als verkopers baat bij hebben. Deze platforms handelen vooral over op Cryptocurrency gebaseerde transacties, die sinds 2014 met 62% per jaar zijn toegenomen.

De groei van blockchaintechnologie en de behoefte aan mainstream-integratie

Sommige bedrijven schatten dat de jaarlijkse inkomsten voor zakelijke toepassingen van blockchain in 2025 zullen oplopen tot bijna 20 miljard dollar. Dit is een jaarlijks percentage van ongeveer 26%. Anderen wijzen erop hoe het aantal blockchain-gebruikers de afgelopen twee jaar alleen al van ongeveer 4,6 miljoen naar 17,7 miljoen is gegaan. Het is duidelijk dat bedrijven zich moeten aanpassen aan het toenemende gebruik van cryptomunten. Helaas zijn veel bedrijven nog niet klaar om de stap te zetten en zaken te gaan doen met cryptocoins. Voor een groot deel is dit te wijten aan gebrek aan opleiding. Blockchain-technologie kan complex en verwarrend zijn en een onbekende, ongereguleerde omgeving maakt het lastig om inzicht te krijgen. Dit biedt kansen voor blockchain-gebaseerde platforms die de betalingsstructuur van een bedrijf integreren om blockchain-transacties te vergemakkelijken. Dit is vergelijkbaar met wat traditionele banken doen. Dergelijke bedrijven nemen hun klanten mee door strikte verificatieprocessen door hun blockchain of digitale ID aan een mainstream-entiteit te koppelen. Het resultaat is dat alle transacties tussen partijen op het platform voldoen aan het regelgevings- en bedrijfsbeleid. Zo wordt gebruik gemaakt van de bijzonder nuttige aspecten van blockchaintechnologie in de algemene bedrijfswereld, waarbij de nieuwe en opkomende technologie wordt gecombineerd met een platform dat nuttig is voor bestaande bedrijfsstructuren. Het resultaat is een bruikbaar en veilig betaalplatform dat vrij is van de risico’s die legacy-systemen bieden.

De techniek van Blockchain Payment Platforms en waarom ze nodig zijn

Wat gebeurt er als bedrijven de sprong maken naar op blockchain gebaseerde betalingsplatforms? Allereerst zullen ze een veel hoger betalingspercentage realiseren. Het blockchain-platform draait op slimme contracten, die zijn ontworpen om de voorwaarden van een overeenkomst uit te voeren op het moment dat een transactie plaatsvindt. Als een consument bijvoorbeeld besluit een boek te kopen via een verkoper die cryptocurrencies accepteert, wordt de betaling voldaan, zodra aan de voorwaarden zijn voldaan. Dit is volledig onafhankelijk van de klant die een kaart ‘swiped’, geld overhandigt of een cheque verzendt. Bedrijven hoeven zich dus geen zorgen te maken over dubieuze debiteuren als een slim contract is afgesloten. Ten tweede zullen bedrijven, en dus consumenten, geld besparen door over te schakelen naar de blockchain. Door het verwijderen van de tussenpersoon, of het nu gaat om een ​​bank, een creditcardmaatschappij of een andere financiële instelling, nemen de kosten drastisch af. Omdat de blockchain-platforms directe communicatie en interactie tussen koper en verkoper mogelijk maken, is er geen tussenpersoon meer die een ​​stukje van de taart wil. Blockchain-betalingsplatforms bevinden zich nog in hun ontwikkelingsfase, maar er is hoop dat ze tegen het einde van 2018 volledig functioneren. Hoewel blockchain-technologie aanvankelijk intimiderend lijkt, heeft het bedrijven veel te bieden. Het kan worden gebruikt om de kans te vergroten om betalingen te ontvangen en om kosten te besparen. Deze platforms zijn ook gunstig voor de consumenten, zodat ze zekerheid hebben dat hun transacties veilig zijn en dat ze rechtstreeks met een geverifieerd bedrijf te maken hebben.