Je bent hier:--Amsterdamse Vrijstaat lanceert cryptocurrency

Amsterdamse Vrijstaat lanceert cryptocurrency

De Vrijstaat ken je misschien als podium tijdens het ADE, maar het is ook een coworking space met een eigen cryptocurrency. Hoog tijd voor een gesprek! Deze week interviewen we Henk Jan Journee, eigenaar van onderbroekenmerk Happy Smugglers, het marktonderzoeksbureau Fibeo, initiatiefnemer van De Vrijstaat en sinds kort de man achter de Hanky; een digitale munt die binnen de Vrijstaat gebruikt wordt. Henk Jan en ik zijn geen onbekenden van elkaar, en de introductie van de Hanky is een mooie aanleiding voor een interview.

Henk Jan, leuk om weer eens op de Vrijstaat te zijn. Kun je kort uitleggen wat de Vrijstaat is?
De Vrijstaat is een gave locatie in Amsterdam Noord die gebruikt wordt als gedeelde werklocatie voor freelancers en creatieve bedrijven. Daarnaast is het een eventlocatie voor bijvoorbeeld Amsterdam Dance Event . Anders dan grote werkplekverhuurders draait het bij ons echt om de community; we maken hier met z’n allen succes en iedereen draagt z’n steentje bij.

Vrijstaat | Amsterdam

Jullie hebben een eigen munt, de Hanky, op de markt gebracht. Waar komt die naam vandaan?
(lacht…) Iedereen denkt dat die munt naar mij vernoemd is, maar dat is niet zo. De munt is vernoemd naar Mr. Hanky the Christmas Poo van South Park. Dat vonden we grappig.

Hoe is het idee van een eigen munt ontstaan?
Het is eerlijk gezegd begonnen als grap. We riepen dat een Vrijstaat toch tenminste een eigen munt en een staatsradio zou moeten hebben. Die ideeën werden serieuzer omdat we interessante toepassingen zagen en graag wilden leren van dit proces. De munt hebben we nu, het radiostation wordt aan gewerkt.

Wat beogen jullie met de munt?
Allereerst een systeem om eenvoudig onderling af te rekenen. We doen veel samen, we delen veel en iedereen draagt bij aan het succes van De Vrijstaat. Eenvoudig onderling afrekenen is daarbij heel handig. Daarnaast willen we een ecosysteem creëren waarbij de deelnemers ook beloond kunnen worden voor een bijdrage aan de Vrijstaat als geheel. Bijvoorbeeld kleine beloningen voor een schoonmaakbeurt, het ‘s ochtends openen van het kantoor en meer van dat soort dingen. En als derde willen we als groep ondernemers deze technologie graag vertalen naar een concrete use-case. Daar leren we veel van, we vinden het leuk om te doen en het genereert veel aandacht, dat is commercieel gezien interessant.
De aandacht voor blockchain stopt trouwens niet bij het ontwikkelen van de Hanky. We hebben een serie Meet-ups georganiseerd over blockchain, de eerste is 15 maart. (red.: aanmelden kan hier).https://moa04.artoo.nl/mie.nl/images/SponsorenTimon/Fotossprekers/henk-janfibeo-zw.jpg

Hoe werkt de munt in de praktijk?
Je kunt eenvoudig een bestelling doen voor Hanky’s. Deze krijg je dan in een wallet, en door QR codes te scannen kun de direct ‘afrekenen’. Dat gaat dus heel eenvoudig.

Hebben jullie ook overwogen een bestaande munt te gaan gebruiken?
Nee, eigenlijk niet. Daar zouden we weinig van leren en dat maakt het nou juist zo leuk.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van de munt?
Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Natuurlijk werken hier mensen met behoorlijke technische kennis, maar niemand is expert in Solidity (red.: de taal waarin geprogrammeerd wordt). De munt is een ERC20 token, een protocolstandaard op het Ethereum netwerk. In een paar uur tijd is de munt geboren, en een groot deel van de vragen die wij hadden konden we snel beantwoorden met behulp van tutorials en online fora.
We hebben wel even nodig gehad om de waarde vast te stellen. We willen vanzelfsprekend weinig fluctuatie in onze munt, dus koppelen aan Ethereum was geen optie. Uiteindelijk hebben we munt gekoppeld aan de prijs van een flesje Heineken. Dat is relatief stabiel en er worden hier onderling nog wel eens wat biertjes verrekend, dus dat komt mooi uit.

De munt is vernoemd naar Mr. Hanky the Christmas Poo van South Park. Dat vonden we grappig.

Wat zijn de reacties tot nu toe?
De mensen die hier werken vinden het een mooi initiatief. Iedereen leert er wel iets van en het genereert veel aandacht, daar zijn we blij mee. Natuurlijk is het wennen om af te rekenen met een cryptowallet als je dat nooit eerder hebt gedaan, maar in de praktijk werkt dat vrij goed. En voor de mensen die hulp nodig hebben is er een handleiding beschikbaar die we zelf hebben geschreven.

Wie zouden we wat jou betreft hierna kunnen interviewen?
Er schieten me twee dingen te binnen. Sander van Xurux (een blockchain ontwikkelaar) heeft interessante dingen te vertellen. Daarnaast moest ik denken aan de organisatoren van Chainges.co, een heel groot blockchain-event dat 4 en 5 mei wordt gehouden in de Kromhouthal.

Dank Henk jan. We blijven de Vrijstaat en Hanky volgen. Wil je meer weten over dit project of over de Vrijstaat? Kijk dan op de website van de Vrijstaat.

Door | 2018-03-13T21:26:55+00:00 13 maart 2018|Categorieën: Nieuws|Tags: , | BlockTalk reacties

Comments on Amsterdamse Vrijstaat lanceert cryptocurrency