Bitcoin: aan het eind van 2017 was de cryptocurrency het gesprek bij de koffieautomaat en iedereen die niet was ingestapt kende wel iemand die kon stoppen met werken. Hoe anders is het nu. 

bron:Bloomberg

Tanende interesse
Want sinds de digitale valuta in de afgelopen periode meer dan 40% van haar waarde verloor lijkt ook de interesse van het grote publiek minder te worden en hype op retour te zijn. Tenminste, als we het aantal zoekopdrachten in Google mogen geloven. De grafiek hiernaast laat zien dat het aantal zoekopdrachten naar Bitcoin nog harder is gedaald dan de koers van de munt. Heeft Bitcoin ‘slechts’ 40% van haar waarde moeten inleveren, het aantal zoekopdrachten in Google is maar liefst met 80% gedaald.

Begin van het einde?
Er zijn analisten die heilig geloven in de relatie tussen zoekopdrachten in Google en toekomstbestendigheid van beleggingen (als cryptocurrencies). Eén daarvan is Wall-Street Guru Nick Colas. Co-founder van het bekende DataTrek Research. De analist verwacht in de nabije toekomst geen herstel van de koers van Bitcoin, zolang hij geen trendbreuk ziet in het aantal zoekopdrachten. Daar staat tegenover dat er ook voldoende beleggers zijn die het helemaal niet erg vinden dat de hype zijn langste tijd heeft gehad, omdat het Bitcoin in staat stelt om weer die functie te vervullen waarvoor het ooit bedoeld is: als digitale valuta en niet langer als speculatief beleggingsproduct.

Het is overigens maar de vraag in hoeverre de klassieke theorie van Colas opgaat en of er 1:1 een causaliteit tussen Google zoekopdrachten en Bitcoin koersbewegingen aangetoond kan worden. Volgens tegenstanders van de theorie van Colas is dit typisch  gebruik van verouderde tools voor analisten die opgegroeid zijn met het bestuderen van trends op de fiat-markt. Volgens hen gaan mensen die geïnteresseerd zijn in Bitcoin of zelfs al geïnvesteerd hebben, rechtstreeks naar fora als Reddit of volgen hun ‘Guru’s’ op Twitter.

Hoe kijk jij aan tegen deze theorieën? Grote nonsens? Of komt Holding On for Dear Life met deze voorspellingen dichterbij dan ooit?